Prevenirea infracțiunilor contra persoanei!

În aceste zile, poliţişti din cadrul Biroului Rutier de la Poliţia municipiului Buzău au desfășurat o activitate preventiv–educativă la Grădinița ,,Bobocei din Micro III”.

Scopul activității a vizat prevenirea victimizării minorilor prin semnalarea situaţiilor de pericol în care pot fi implicaţi datorită necunoaşterii consecinţelor adoptării anumitor comportamente.

Mesajele preventive au fost transpuse în povești pe înțelesul celor mici, astfel încât, toți să-și însușescă necesitatea respectării regulilor de circulație.

Prin aplicații practice şi prin folosirea unui “gamebord”, reprezentând un traseu cu marcaje pietonale şi indicatoare rutiere, special conceput pentru a desfăşura astfel de activităţi practice, cei aproximativ 30 de copii au fost îndrumați de polițiști cum să se deplaseze pe un spaţiu limitat – trotuarul –, cum să traverseze strada în siguranță şi să respecte traseele de deplasare sigure, pentru a nu deveni victime ale incidentelor rutiere.

Activitatea a avut rolul de a pregăti copiii pentru ieşirea dintr-un mediu suprasecurizat, caracterizat de supravegherea permanentă a copiilor, prin dezvoltarea unor deprinderi de recunoaştere a situaţiilor de pericol.

Cei aproximativ 30 de preşcolari şi cadrele didactice, au primit din partea poliţiştilor materiale preventive cu mesajul ,,ALEGE VIAŢA – eu cunosc indicatoarele  și marcajele  rutiere!”.

Întâlnirea s-a desfăşurat în cadrul proiectului Educație rutieră - Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

•        

Elevii din Poşta câlnău  instruiţi de polițiștii de la prevenire cum să se ferească de pericole

          În ziua de 26 octombrie a.c, ofițerii de prevenire  au continuat seria activităților în cadrul campaniei de conştientizare a riscurilor asociate consumului de substanţe interzise.

Activitatea s-a desfăşurat sub forma unei sesiuni informative cu elevii claselor gimnaziale ai  Şcolii „Constantin Ivănescu” Poșta Câlnău şi cadrele didactice din cadrul unităţii de învăţământ cu privire la prezentarea şi dezbaterea unor aspecte ce ţin de riscurile asociate plecărilor voluntare și respectiv a traficului și consumului de droguri, modalităţi de recunoaştere a situaţiilor de pericol şi însuşirea unor măsuri de autoprotecţie.

          Toți participanții au primit din partea oamenilor legii, pliante cu sfaturi utile.

Tot ieri, în Smeeni, poliţiştii specializaţi de la prevenire au abordat localnicii şi i-au consiliat cu privire la prevenirea înşelăciunilor şi a furturilor din locuinţă, de/din autoturisme/genți/poșete și furturi din buzunare.

Totodată, s-a pus accentul pe conștientizarea riscurilor la care utilizatorii de internet se expun atunci când postează pe rețelele de socializare informații și imagini care pot oferi ponturi infractorilor (spre exemplu cu obiectele de valoare deținute, căile de acces în locuință, itinerariile și locațiile accesate), promovându-se un comportament responsabil și în mediul online, în vederea prevenirii infracțiunilor contra persoanei, precum și a furturilor din locuință.

De asemenea, persoanele abordate au fost consiliate în vederea creșterii gradului de conștientizare asupra efectelor grave provocate de conviețuirea într-un mediu familial disfuncțional, cu privire la modalități concrete de gestionare a situațiilor conflictuale, au fost prezentate tipurile violenței familiale, prevederile legislației în vigoare, detalii privind ordinul de protecție provizoriu, influența unui mediu violent asupra minorilor, serviciile de care pot beneficia victimele violenței domestice, dar și agresorii.