Cum a fost sarbatorita Ziua pasarilor la Buzau! ”România prinde aripi”, un program marca Societatea Ornitologica Romana – filiala Buzau

Ieri, 1 aprilie 2024, în parcul Crâng din Buzau, cunoscut ca fiind a doua pădure-parc din Europa cu o suprafață de aproape 200 ha (efectiv parcul ocupă cam 10 ha, restul fiind pădurea considerată rest din Codrii Vlăsiei), s-au desfasurat mai multe activitati ce au marcat “Ziua Pasarilor”.

“A fost bine, ne-am distrat, am vorbit mult și bine (vreo 3 ore) cu buzoieni de toate vârstele”, relateaza presedintele SOR Buzau, Gabriel Benescu.

“A doua oară e întotdeauna mai bine și asta se aplică și în cazul de față, acesta fiind al doilea an când organizăm acest eveniment.

Evident că a fost o variantă perfecționată a celei anterioare, cu un număr crescut de activități, cu elemente de noutate”.

Ce am făcut:

- Am prezentat cărți de profil ornitologic, cu implicarea celui mai tânăr membru SOR din Buzău care și-a luat rolul foarte în serios. Tot de aici, s-au distribuit punguțe cu semințe de floarea soarelui spre a fi folosite la hrănirea rațelor de pe lacul din Crâng.

- În aceeași zonă, am instalat o tabletă conectată la o boxă, astfel că a fost un deliciu pentru cei mari și cei mici să asculte trilurile diferitelor păsări.

- Copiii au avut la dispoziție cretă de toate culorile spre a desena păsări și au reușit foarte repede să schimbe aspectul dezolant gri al asfaltului.

- Ca și anul trecut am povestit despre rostul cuiburilor artificiale și hrănitorilor instalate în cadrul programului național al SOR ”România prinde aripi”, program SOR Buzău.

- Pentru a sprijini efectiv programul SOR ”Școli și grădinițe prietenoase cu natura” am instalat o urnă (sub forma unui cuib artificial tip B) și am avut o licitație silențioasă pentru vânzarea a 7 fotografii format A3 printate pe canvas. Toate fotografiile s-au vândut. Sumele obținute din vânzarea fotografiilor și din donații le vom folosi pentru achiziționarea de determinatoare care vor fi donate școlilor care vor reuși să finalizeze programul.

- Turul ghidat a avut, ca și anul trecut, un impact major.

- Am găsit voluntari și i-am instruit pentru a se implica în monitorizarea cuiburilor artificiale din cele trei mari parcuri: Crâng, Marghiloman și Tineretului.

- Sperăm ca discuțiile purtate cu mai mulți buzoieni să-i fi convins să se înscrie ca voluntari SOR. Rămâne de văzut cât am reușit să fim de convingători.

- Am primit noi solicitări pentru tururi ghidate în Crâng în ”Săptămâna Verde” de la sfârșitul lunii aprilie. 

Noi, grupul de inițiativă SOR Buzău, credem că am reușit și de data asta să stârnim interesul concetățenilor noștri pentru natură.

SURSA: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064334636401