Revin ploile şi lapoviţa în România, după o noapte tropicală. Un nou record meteo a fost doborât

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ploi și lapoviță în România, după ultimele zile marcate de căldură neobișnuită.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru următoarele zile. După recordul înregistrat în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 martie spre 31 martie 2024, meteorologii anunță ploi și lapoviță în România. Cu ce schimbări bruște ne vom confrunta.

Cel mai călduros sfârșit de martie din ultimii 77 de ani; peste 20 de grade înregistrate noaptea

Noaptea de sâmbătă spre duminică, respectiv 30 spre 31 martie 2024, a fost cea mai călduroasă din istoria înregistrărilor termice pentru final de martie. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că 29 de stații meteo au raportat recorduri. La Oravița s-au raportat 20,2 grade Celsius.

Și pe timp de zi, temperaturile au fost atât de ridicate încât au depășit specificul perioadei. Au fost înregistrate temperaturi ce au depășit datele raportate în ultimii 77 de ani în România. Sâmbătă, 30 martie 2024, au fost depășite 41 de recorduri zilnice. La Giurgiu s-au raportat 29,8 grade Celsius.

Meteorologii anunță ploi și lapoviță în România

Dacă inițial se preconiza că prima săptămână din aprilie 2024 va menține trendul temperaturilor în creștere, meteorologii ANM au actualizat prognoza, anunțând că un front atmosferic rece va avansa dinspre Europa Centrală, marcând și România. Astfel, instabilitatea atmosferică se va accentua.

În următoarele zile vor avea loc ploi și lapoviță în mai multe teritorii din țară, dar nu numai. Începând din noaptea de luni spre marți, respectiv 1 spre 2 aprilie 2024, vântul se va intensifica, rafalele atingând în vest 70 de kilometri pe oră și la munte peste 100 de kilometri pe oră.

Temperaturile vor scădea cu 10-15 grade în unele zone, potrivit meteorologilor ANM

Rafalele de vânt vor traversa, marți, 2 aprilie 2024, întreaga țară. În vest, centru și nord vor avea loc ploi. Aversele ce se vor manifesta ar putea să fie însoțite și de descărcări electrice. La altitudini mari, la munte, temperaturile vor scădea. Precipitațiile vor lua forma lapoviței la 1.700-1.800 de metri.

„Scăderea va fi de mai mult de 10 de grade în anumite zone al țării, chiar 15 grade mai puțin în nord-vestul și centrul țării, urmând ca în zilele următoare temperaturile să fie ceva mai coborâte, dar tot peste normal în partea de sud și sud-est.

Precipitațiile pe care le așteptăm vor fi slabe cantitativ, mai ales în jumătatea de nord a țării”, a spus meteorologul ANM Mihai Huştiu, la Antena 3 CNN.

Marți, 2 aprilie 2024, temperaturile vor scădea în mai toate teritoriile. În regiunea Maramureș se vor înregistra 10-11 grade Celsius. În zonele din sudul țării, se vor raporta 23-25 grade Celsius, cele mai mari valori fiind preconizate pentru teritoriile din extremitatea de sud-est.

SURSE: ANM, Playtech