DEZASTRU IN BUZAUL LUI TOMA FALIMENT – INCA O SOCIETATE GIGANT PLECA DIN BUZAU! Toma Faliment alunga americanii! Vin rusii?
Last Updated on 26/04/2024 by Iulian Gavriluta

Yazaki faliment Toma BuzauDe abia a inceput anul 2024 si "cu mic cu mare", investitorii pleca din Buzau. “Umflat cu pompa” de imagine si banii platiti la presa aservita, Buzaul este din ce in ce mai putin atractiv pentru investitori.

Ultimul exemplu de anul trecut - Yazaki, firma japoneza (inaugurata cu fast de capii PSD Buzau, in urma cu 3 ani) care se ocupa cu componente pentru industria auto, si-a inchis portile din “lipsa comenzilor” pentru piata de profil. Astfel, in toamna trecuta au fost disponibilizati in total 400 de muncitori. Nu este singura fabrica din oras care isi inchide portile – reamintim, Air Liquide, alta fabrica importanta din oras si-a mutat producția la Chitila. La fel, Heurtey Petrochem Manufacturing (din curta fostei IUT sau mai nou - BETA) si-a incheiat socotelile la Buzau la sfârșitul anului 2022. Asadar, la inceputul acestui an - 2024, un alt gigant din Buzau este gata sa intre in insolventa - Bunge România S.R.L.

"Acționarii Bunge România S.R.L., una dintre cele două filiale locale ale producătorului de ulei Bunge, au redus la jumătate valoarea părților sociale deținute pentru a putea acoperi pierderile societății.

În consecință, cei trei acționari (Koninklijjke Bunge BV, Bunge Biocombustibil S.R.L. și cetățeanul olandez De lange Arie Johannes) au decis să reducă capitalul social al Bunge S.R.L. la jumătate, de la 1,7 miliarde de lei la 880,8 milioane de lei, prin reducerea valorii nominale a părților sociale de la 60 de lei per parte socială la 30 de lei per parte socială.

Suma cu care s-a redus capitalul social (880,8 milioane de lei), au mai decis acționarii, nu a fost plătită acestora ci a rămas în companie pentru a acoperi pierderile din anii precedenți.

Potrivit anunțului, decizia a fost luată având în vedere prevederile Legii societăților (art. 153) potrivit căreia, atunci când constată că, în urma unor pierderi stabilite prin situaţiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societăţii (determinat ca diferenţă între totalul activelor şi totalul datoriilor acesteia), s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, consiliul de administraţie (directoratul unei societăți) trebuie să convoace de îndată adunarea generală extraordinară pentru a decide dacă societatea trebuie să fie dizolvată.

Dacă adunarea generală extraordinară nu hotărăşte dizolvarea societăţii, atunci societatea este obligată ca, cel târziu până la încheierea exerciţiului financiar ulterior celui în care au fost constatate pierderile să procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel puţin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, dacă în acest interval activul net al societăţii nu a fost reconstituit până la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social.

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, Bunge România a raportat în 2022 (ultimele date disponibile), afaceri de peste 4,2 miliarde de lei, cu 39,9 la sută mai mari decât în 2021, 2022 fiind cel mai bun an financiar al companiei din 2008 până în prezent, după cifra de afaceri.

În plus, Bunge a trecut în 2022 pe profit, pentru prima dată din 2008, raportând un profit net de 218,8 milioane de lei, ceea ce însemnă o marjă de 5,2 la sută. Cu un an în urmă, producătorul de ulei a raportat pierderi nete de 126,2 milioane de lei, față de peste 71 milioane de lei în 2020.

Bunge, producătorul brandurilor de ulei Floriol, Unisol, Ulvex și Raza Soarelui, face parte din grupul american cu acelaşi nume care a intrat în România în 2002 prin achiziționarea Cereol şi a două fabrici Interoil şi Muntenia. Compania operează două unități de producție, la Buzău și la Lehliu, unde a ridicat de la zero o fabrică de biodiesel.

Fabrica de ulei din Buzău și-a început activitatea în anul 1976. În anul 2007, Bunge a cumpărat de la Agricover fabrica de ulei din Buzău, amplasată în sudul României, în inima regiunii producătoare de semințe de floarea-soarelui.

În fabrica din Buzău, Bunge realizează activitățile de procesare, rafinare și îmbuteliere pentru semințele de floarea-soarelui". (OPINIA Buzau)

 

La toate aceste obictive, se adauga peste 42 de societati comerciale, in general cu sediul pe Unirii Sud (multi au renuntat la afacere dupa ce asa zis-a reabilitare a bulevardului Unirii a bulversat buzoienii si a facut aproape imposibila desfasurarea activitatilor comerciale in zona!!!), care se vad nevoite sa isi inchida afacerile. Sa amintim si societatile falimentate de acest primar - considerat pe drept cuvant: "cel mai slab si hot edil din istoria orasului Buzau – Romet, Aromet, Prestcom, RAM, urmeaza Compania de Apa Buzau…poate chiar Primaria si altele. Daca mai adaugam gradul de indatorare istoric al buzoienilor si faptul ca la Buzau “siroaie” de politicieni (mai ales PSD) au anuntat creerea unor locuri de munca si a unui Parc Industrial (nimic din acestea nu s-au materializat!), avem o imagine mai clara a dezastrului economico-social in care se zbate municipiul si judetul Buzau, acaparat de “Grupul infractional de la Metalurgica”, patronat de meltenaul Toma faliment. 

I.G.