Mancaruri sfinte si sanatoase….SARMALE de POST cu varza murata de Buzau. O reteta veche din chiliile fostei Manastirii Ratesti

Sarmale post Manastirea RatestiFiindca suntem in Postul Mare, in asteptarea celei mai mari sarbatori crestine, Invierea Domnului, ne-am gandit sa pregatim o reteta speciala si mult mai gustoasa decat cele de zi cu zi.Exista pe langa clasicele mancaruri traditionale de post (zacusca, fasole, paste) si un alt fel de retete, la fel de lipsite de ingredientele “de dulce”, dar cu o bogata aroma si un gust

inconfundabil ...acestea sunt renumitele mancaruri manastiresti, pregatite cu multa rabdare si din cele mai proaspete ingrediente. Dupa cum bine se stie, manastirile au propria gradina de zarzavaturi si legume, din care se fac cele mai bune ciorbe si tocanite, incat uneori uiti ca mananci de post, asa de buna e mancarea ce le iese.Pentru a diversifica meniul, dar si pentru a patrunde in universul linistit si sfant al acestor meleaguri buzoiene trecem la treaba si preparam, SARMALE DE POST in varza murata de Buzau. Reteta este una veche, pe care in fiecare post au pregatit-o maicile de la Manastirea Ratesti –Buzau. Despre sarmalele ''a la Manastirea Ratesti'', maicile de odinioara,  mentionau ca ingredientele de baza sunt varza murata de Buzau si orezul.

 

Ingrediente:

·        1 kg orez

·        patru cepe mari

·        patru morcovi

·        jumatate kilogram de cartofi

·        mana de malai

·        ceasca bullion de ardei

·        ceasca bullion de rosii

·        varza murata de Buzau

·        500 grame ciuperci (un ingredient adaugat retetei optional cu multi ani mai tarziu la reteta de baza)

Condimente: cimbru, piper, sare, marar

Mod de preparare:

Jumatatea de kilogram de cartofi  se da pe razatoare si se caleste in ulei, dar nu sa se patrunda, ci numai sa se stinga in ulei. La fel se procedeaza si cu ciupercile care se toaca si se calesc separate. Se pune la fiert orezul spalat, un kilogram, circa un sfert de ora. Secretul, pentru ca sarmalele sa fie bine legate si sa nu se desfaca, este adaugarea unui maini de malai in compozitie. Cand orezul si cu zarzavatul sunt pe jumatate fierte se adauga malai, piper, cimbru, bulion de ardei si de rosii. Amestecul se lasa sa se raceasca si la final se vor umple frunzele de varza. Sarmalele se fierb aproape doua ore la foc moderat in vas emailat, de preferat intr-un tuci, pe fundul caruia se pun tulpini de cimbru si crengute de marar uscat. Pentru culoare se adauga bulion de ardei si de rosii, iar peste sarmale, ca sa se patrunda bine, apa si ulei.

Pofta buna si un post binecuvantat!

A.D.