De 20 de ani în NATO

La 29 martie 2004, România a devenit oficial stat membru al NATO, prin depunerea la Washington a instrumentelor de aderare de către România.

Armata Română a dovedit cu prisosință că reprezintă una din cele mai apreciate armate naționale din cadrul NATO! Spun asta. în cunoștință de cauză, ca militar de carieră, care în perioada 1991-2011, am avut atât funcții de comandă în cadrul unor unități și mari unități militare cât și funcții de răspundere în domeniul planificării, înzestrării, doctrinei militare în cadrul Statului Major General.

Atât în cadrul misiunilor sub sigla „căștilor” albastre, cât și în cadrul misiunilor în cooperare și apoi ca parte a NATO și a Uniunii Europene,  militarii Armatei Române și-au făcut cu prisosință datoria, mai întâi sub cupola forțelor ONU de menținere a păcii, apoi în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA, apoi în lupta contra terorismului, inițiată în 2001, de către Statele Unite ale Americii. Așadar, în teatrele de operații din Somalia, Angola,  Albania, Afghanistan, Irak, Bosnia Herzegovina, soldații români și-au îndeplinit pe deplin misiunile de luptă încredințate, aflându-se în prima linie de fiecare dată, mărturie stând numeroasele medalii și decorații primite de către militarii noștri.

Două decenii, pe Flancul Estic al NATO nu reprezintă deloc puțin. Pericolele existente, trecerea războiului și altor tipuri de conflict militar în alte dimensiuni decât cele ale războiului clasic, fac ca ultimii 20 de ani să fie martorii unor transformări și provocări în fața cărora, dacă nu ești pregătit la nivelul resursei umane, planificării, înzestrării, logisticii militate, nu poți face față!

În Oltenia mea natală, locul de unde s-au ridicat legendarii panduri ai lui Tudor Vladimirescu, aceștia formând baza Armatei Române moderne, se află începând din 2017, prin transformarea Brigăzii 2 Infanterie Rovine, parte a legendarei  Divizii 2 Infanterie „Getica”, Brigada Multinațională Sud-Est, o mare unitate militară de elită din cadrul NATO!

Urările mele de „La mulți ani!”, felicitări, sănătate adresate veteranilor din teatrele de operații, urările mele de sănătate, respect profund pentru răniții și marii mutilați din cadrul misiunilor mai sus precizate, de înaltă prețuire și omagiu pentru văduvele și orfanii de război ca urmare a acestor lupte, cele mai dure de la Al Doilea Război Mondial încoace.

SURSA: Pagina de Facebook – deputat Nicolae Roman