VOR PLATI SI ALTII? Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului – Curtea de Apel a admis apelul MAI în cazul Vișinescu. Moștenitorii sunt obligați la plata sumei de 344.000 de lei

În iulie 2013, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, sub conducerea istoricului Andrei Muraru, solicita Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav.

În 3 septembrie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispunea începerea urmăririi penale faţă de lt.-col. (r) Alexandru Vişinescu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de genocid, acesta fiind acuzat că a supus colectivitatea deţinuţilor politici din Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratamente de natură să conducă la distrugerea fizică a acestora. Pe 18 iunie 2014, fostul comandant de penitenciar era trimis în judecată sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii.

La 24 iulie 2015, Curtea de Apel Bucureşti îl condamna prin sentința penală nr. 122F/24.07.2015, pe Alexandru Vişinescu la 20 de ani de închisoare, acesta fiind totodată obligat să plătească, în solidar cu Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul de Interne și Administrația Națională a Penitenciarelor, despăgubiri urmașilor victimelor sale, în cuantum de 300.000 de euro.

In 22 martie 2024, Curtea de Apel București a admis apelul formulat de Ministerul Afacerilor Interne în procesul intentat moștenitorilor fostului comandant de penitenciar Alexandru Vișinescu, pentru recuperarea daunelor plătite de instituție victimelor acestuia.

Curtea de Apel a admis apelul MAI în cazul Vișinescu. Moștenitorii sunt obligați la plata sumei de 344.000 de lei

Curtea de Apel București a admis apelul formulat de Ministerul de Interne în procesul în care instituția se judecă de mai bine de patru ani cu moștenitorii torționarului Alexandru Vișinescu.

Astfel, Vişinescu, prin moștenitori, este obligat la plata sumei de 344 de mii de lei. Conform documentelor, Vişinescu are nouă moştenitori. Alexandru Vișinescu e primul torționar comunist condamnat definitiv în România.

Acesta a fost, între 1956-1963 comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat. Vișinescu a fost găsit vinovat de moartea a 12 deținuți politic. Oamenii au fost bătuți, înfometați și lăsați fără medicamente.

În 2016, Vişinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare şI la despăgubiri de 300.000 de euro. În 2018 a murit în penitenciar.

SURSE: IICC, TVR Info