Muzeul Județean Buzău are CEA MAI MARE EPOZIȚIE DE TELEFOANE DIN ȚARĂ – 400 de aparate, de proveniență străină și românească (funcționale)!

Colecția de telefoane a Muzeului Județean Buzău cuprinde peste 400 de aparate, de proveniență străină și românească, reprezentând cea mai mare colecție de gen din țară. Toate telefoanele sunt restaurate cu piese originale și se află în stare de funcționare.

Nucleul acestei colecții îl constituie donația colonelului buzoian Nicolae Antohi, care a început să colecționeze aparate telefonice încă din anul 1975. Colecția cuprinde telefoane civile de masă, de perete, telefoane publice, militare și centrale telefonice din diferite perioade.

Cea mai veche piesă aflată în expunere este un aparat telefonic Ericsson, fabricat în urmă cu 126 de ani; dotat cu baterie locală, acesta reprezintă precursorul circuitului imprimat.

Telefonul de masă artizanal, fabricat în anii ’50, reprezintă o altă piesă importantă a colecției. Modelul a fost realizat, într-o serie mică, de către deținuții politici din penitenciarele românești. Telefonul a funcționat în secretariatul fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej.

“Vă așteptăm la muzeu să descoperiți această colecție unică în România! 🤗

Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 9:00 – 17:00; luni, închis”, a precizat managerul MJB, Dr. Daniel Costache Bolocan.

I.G.