Virusul care infectează 95% din populația Pământului. Cercetătorii i-au găsit punctele slabe

Virusul Epstein-Barr (EBV) este un virus comun care infectează majoritatea populației umane. Deși majoritatea oamenilor nu prezintă simptome, EBV poate provoca boli precum mononucleoza, scleroza multiplă și anumite tipuri de cancer. În ciuda eforturilor de a crea un vaccin sau un tratament, niciunul nu a avut succes până în prezent.

Descoperit în 1964, EBV a fost găsit de Dr. Anthony Epstein și de studenta sa Yvonne Barr, marcând prima identificare a unui virus care cauzează cancer. Cercetări recente sugerează că o descoperire ar putea fi la orizont.

Oamenii de știință de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA au dezvoltat anticorpi care țintesc o proteină folosită de EBV pentru a infecta globulele albe din sânge. Acești anticorpi s-au dovedit a fi promițători în blocarea virusului în experimentele pe șoareci, ceea ce dă speranțe pentru potențiale măsuri preventive la oameni. Studiul, publicat în revista Immunity, oferă noi posibilități de combatere a EBV și a riscurilor asociate acestuia

SURSE: Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, Immunity, Incredibilia