SEATBELT – purtaţi centura de siguranţă, pentru că nu ştiţi când vă poate salva viaţa!

Poliţiştii rutieri acţionează pentru reducerea consecinţelor accidentelor de circulaţie prin conştientizarea ocupanţilor autovehiculelor cu privire la importanţa utilizării centurii de siguranţă.

 În perioada 11 – 17 martie a.c., conform calendarului de activităţi al Organizaţiei Europene a Poliţiilor Rutier – ROADPOL, poliţiştii structurilor de poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au fost angrenaţi în acţiuni de prevenire şi combatere a încălcării normelor rutiere privind folosirea centurii de siguranţă şi/sau a altor dispozitive de retenţie omologate de către conducătorii auto şi pasagerii din autovehicule.
 Acţiunea a avut drept scop conştientizarea ocupanţilor autovehiculelor cu privire la importanţa utilizării centurii de siguranţă sau a altor dispozitive omologate în cazul producerii accidentelor de circulaţie.

Au fost oprite şi controlate în trafic aproximativ 1300 de vehicule, context în care au fost aplicate 357 de sancțiuni pentru nefolosirea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de siguranță omologate.
30 dintre şoferii “traşi pe dreapta” au fost sancţionaţi pentru că şofau şi utilizau concomitent telefonul mobil, fără dispozitive de tip ,,mâini libere".
Într-unul din cazuri, poliţiştii au constatat că, deşi în maşina oprită pentru control era prezent un copil, nu era utilizat dispozitivul de fixare în scaune pentru minori.
Acţiunea „Seatbelt”, pentru impunerea folosirii centurii de siguranţă şi dispozitivelor de fixare în scaune se înscrie în Calendarul de activităţi al Organizaţiei Poliţiilor Europene (ROADPOL) pentru anul 2024 s-a desfăşurat simultan pe teritoriul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. 

Centurile de siguranţă nu au fost proiectate pentru confort, ci pentru siguranţa ocupanţilor vehiculului.
Centurile de siguranţă nu previn accidentul de circulaţie, ci joacă un rol important în reducerea gravităţii rănilor produse ocupanţilor unui autovehicul implicat într-un eveniment rutier. Studiile au arătat că simpla prindere a centurii de siguranţă măreşte şansa de supravieţuire în cazul unui accident.