Peste 180 de porci mistreţi din Buzău, depistaţi pozitiv la virsul pestei porcine africane în fondul silvic

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a înregistrat în mediul silvic peste 180 de cazuri de porci mistreţi infectaţi cu virusul pestei porcine africane (PPA), o suspiciune de îmbolnăvire în cadrul unei gospodării fiind infirmată ulterior în urma analizelor, transmite Agerpres.

Potrivit DSVSA, aproape un sfert din exemplarele de animale sălbatice au fost descoperite decedate pe raza fondurilor de vânătoare.

„În judeţul Buzău PPA nu evoluează în exploataţi comerciale sau non-comerciale de pe raza judeţului, rămân active însă 184 de cazuri la mistreţi, dintre care 146 declaraţi pozitivi ca urmare a partidelor de vânătoare şi 38 de exemplare identificate decedate pe fondurile de vânătoare. Ultimul caz pozitiv de mistreţ a fost înregistrat pe raza fondului de vânătoare Grăjdana pe data de 20 februarie 2024. În februarie a existat o suspiciune de PPA într-o exploataţie non-profesională din comuna Luciu, care după examinare s-a infirmat. Noi facem recomandarea de a se respecta cu stricteţe condiţiile de biosecuritate, din partea crescătorilor de suine cu predilecţie”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSVSA, Iulia Moca.

În acest context, inspectorii sanitar-veterinari au informat vânătorii şi crescătorii de animale privind măsurile de biosecuritate pe care trebuie să le îndeplinească pentru a preveni răspândirea virusului PPA în gospodării şi în exploataţii.

„Există o presiune datorită acestor cazuri din mediul silvic de extindere a bolii la nivel judeţean sau interjudeţean, ţinând cont de faptul că mistreţii migrează dintr-un fond de vânătoare în altul şi pot răspândi virusul. De aceea toţi gestionarii fondurilor de vânătoare au fost instruiţi cu privire la respectarea condiţiilor de biosecuritate, respectiv înainte de începerea unei vânători sunt instruiţi în legătură cu ce măsuri trebuie să ia astfel încât să nu fie răspândit virusul PPA la nivel judeţean”, mai precizează sursa citată.