Charles Darwin s-a înșelat! Ce a descoperit un nou studiu?

În 1871, Charles Darwin a propus că masculii sunt de obicei mai mari decât femelele la majoritatea speciilor de animale. Deși acest lucru este valabil pentru anumite animale, cum ar fi gorilele și elefanții, noi cercetări contestă această idee.

Un studiu recent publicat în Nature Communications a descoperit că, la majoritatea speciilor de mamifere, masculii nu sunt neapărat mai mari decât femelele. Acest fenomen, numit monomorfism, în care ambele sexe au dimensiuni similare, este destul de comun. De fapt, unele mamifere femele pot fi chiar mai mari decât masculii.

Studiul sugerează că o prejudecată de lungă durată în cercetarea științifică, în special în ceea ce privește speciile mai cunoscute, cum ar fi primatele și carnivorele, ar fi putut duce la această interpretare greșită.

Factori precum concurența pentru parteneri și investițiile parentale influențează, de asemenea, diferențele de mărime dintre masculi și femele la anumite specii. De exemplu, leii și babuinii, care concurează fizic pentru parteneri, prezintă dimorfism sexual, masculii fiind mai mari.

Biologul evoluționist Kaia Tombak explică faptul că, timp de decenii, s-a crezut că animalele masculine sunt în general mai mari, o noțiune înrădăcinată în viziunea victoriană asupra rolurilor de gen.

Cu toate acestea, cercetători precum Katherine Ralls au contestat această credință, demonstrând că dimorfismul extrem nu este atât de comun precum se credea anterior.

În studiul lor recent, Tombak și colegii săi au analizat date de la diverse specii de animale sălbatice și au descoperit că, în multe cazuri, masculii nu sunt semnificativ mai mari decât femelele.

În timp ce unele specii, cum ar fi elefantul de mare, sunt renumite pentru diferențele lor de mărime, altele, cum ar fi liliecii Murina peninsularis, au femele mai mari. Tombak remarcă faptul că rozătoarele și liliecii, care cuprind o mare parte din speciile de mamifere, au adesea femele mai mari.

Acest lucru sugerează că există strategii de reproducere diferite dincolo de simpla luptă fizică între masculi pentru parteneri. Studiul evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare privind biologia femelelor din diferite specii pentru a oferi o înțelegere mai cuprinzătoare a dimensiunii animalelor și a selecției sexuale.

Punând la îndoială credința tradițională a superiorității masculilor în ceea ce privește mărimea, oamenii de știință își propun să facă lumină asupra diverselor strategii de reproducere întâlnite în natură și să încurajeze explorarea în continuare a acestui domeniu fascinant de studiu.

SURSE: Nature Communications, Incredibilia