Surpriză de proporții cosmice: Ce sunt punctele roșii din imaginile Telescopului Webb?

Un grup de astronomi care utilizează telescopul Webb a făcut recent o descoperire surprinzătoare: au găsit în imagini mici puncte roșii care s-au dovedit a fi versiuni mici ale unor găuri negre supermasive.

Aceste puncte roșii minuscule, observate la distanțe mari în istoria străveche a Universului, sunt versiuni mai mici ale unor găuri negre imens de masive.

Jorryt Matthee, liderul echipei și profesor asistent de astrofizică, a explicat că aceste puncte roșii ar putea schimba înțelegerea noastră privind modul în care se formează găurile negre supermasive.

Aceste găuri negre în fază incipientă se găsesc, de obicei, în centrul galaxiilor mari, inclusiv a noastră, iar studierea lor ar putea ajuta la găsirea de răspunsuri la întrebări cheie în astronomie. Găurile negre supermasive pot crește până la dimensiuni imense, de milioane sau miliarde de ori mai mari decât masa Soarelui.

Deși oamenii de știință cred că acestea pot crește prin fuziunea cu alte găuri negre, originile lor exacte rămân un subiect de cercetare activă. Echipa crede că micile puncte roșii pe care le-a observat sunt, în esență, versiuni mai mici ale quasarilor, care sunt tipuri de găuri negre supermasive.

Acești baby quasari au dimensiuni mult mai mici în comparație cu cele tradiționale. Matthee sugerează că acești baby quasari ar putea fi precursori ai quasarilor mai mari, problematici, care par să fi crescut la viteze mai mari decât permit legile fizicii cunoscute în prezent.

Culoarea roșie a acestor baby quasari se datorează faptului că aceștia sunt plini de praf, ceea ce le maschează adevăratul aspect. Pe măsură ce evoluează, se așteaptă ca acești baby quasari să devină găuri negre supermasive mai mari, care apar albastre datorită discurilor lor de alimentare.

Echipa a ajuns la aceste concluzii folosind date de la telescopul EIGER, deși telescopul nu a fost proiectat inițial pentru a găsi acești baby quasari. În ciuda acestor descoperiri, multe întrebări persistă încă și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a dezlega misterele din jurul acestor obiecte intrigante.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

SURSE: Iopscience.iop.org - Little Red Dots: An Abundant Population of Faint Active Galactic Nuclei at z

Futurism.com - Scientists Surprised to Realize Red Dots in James Webb Images Are Black Holes