“GOGOASA” masinilor electrice se sparge…Marea Britanie: din 2025 posesorii mașinilor electrice vor plăti o taxă specială care să compenseze lipsa accizelor la carburanți / Măsuri similare și in alte state

Accizele percepute la carburanți reprezintă un element vital și stabil al veniturilor bugetare ale oricărui stat. De fapt, prețul real al benzinei și motorinei la pompă constituie doar aproximativ 40% din suma totală afișată, restul reprezentând taxe și accize impuse de autoritățile fiscale, scrie The Guardian.

Cum mașinile electrice, însă, nu ard carburant accizat și numărul lor crește accelerat, autoritățile vor să umple gaura prin introducerea de taxe speciale.

De exemplu, Marea Britanie a decis deja că, din 2025, autovehiculele electrice, mașinile, utilitarele și motocicletele, vor plăti taxa VED (Vehicle Excise Duty, tarif anual standard de 165 de lire sterline), pentru compensarea accizei la carburanți. Ministrul britanic de Finațe, Jeremy Hunt, a declarat că această mișcare va face sistemul de taxe auto din Marea Britanie „mai corect”. De asemenea, impozitul pentru mașinile electrice de companie din UK va crește la 3% în aprilie 2025, apoi cu câte 1% în fiecare an consecutiv, până la 5% în 2027/28.

În Australia, în statul Victoria s-a propus ca șoferii de mașini electrice sau hybrid să plătescă o taxă per kilometru parcurs. Teoretic, nu e mare - 2,8 cenți/km pentru electrice și 2,3 cenți/km pentru hybrid. Dar, la media anuală de 12.400 km parcursă șoferii australieni, înseamnă circa 350 de dolari australieni.

Iar Elveția a decis ca, de la 1 ianuarie 2024, mașinile electrice să fie impozitate ca cele pe benzină, după ce vânzările de automobile pe baterii au crescut de 6 ori în ultimii ani și cota de piață estimată pentru 2023 e de 25%.

Și Canada urmează exemplul

Inspirându-se, probabil, din aceste exemple de taxe pentru mașinile electrice, și din altele, un stat din Canada a anunțat că lucrează la introducerea unei taxe fixe, la înmatriculare, pentru mașinile electrice.

Nate Horner, ministrul finanțelor al statului Alberta, a prezentat bugetul regiunii în februarie 2024 și a profitat de ocazie pentru a anunța că din 2025 va fi impusă o taxă pentru mașinile electrice, informează autoplus.fr.

Concret, proprietarii de vehicule electrice vor trebui să plătească o taxă de 200 de dolari canadieni, echivalentul a 140 de euro.

Această nouă taxă va trebui plătită de fiecare dată când o persoană înmatriculează o mașină electrică nouă în Alberta. Și, după cum a precizat ministrul Nate Horner, aceasta va fi adăugată la taxele de înmatriculare existente.

Motivele taxei

Cu alte cuvinte, automobiliștii care plănuiesc să cumpere un vehicul electric în Alberta vor trebui să pună deoparte câțiva dolari în plus în bugetul lor.

Există mai multe motive pentru această nouă taxă. Introducerea sa va contribui la finanțarea bugetului pentru infrastructura rutieră din Alberta. Dar, mai presus de toate, ea este menită să compenseze o accizele la combustibili pe care utilizatorii de vehicule electrice nu le plătesc.

SURSA: Stiri pe surse: Vești proaste pentru posesorii mașinilor electrice: se pregătește o taxă specială care să compenseze lipsa accizelor