Despre cele sapte persoane ce detin cele sapte chei ale internetului (doua stiri…acelasi subiect!)

STIREA NR. 1 - Paul Kane, seful executiv al companiei de management al Internetului, CommunityDNS, este unul dintre cei sapte oameni carora le-a fost data o “cheie” cu care pot sa restaureze Web-ul, daca este offline. Domnul Kane este detinatorul cheii pentru Europa de vest, in timp ce alte sase persoane o sa imparta responsabilitatea pentru restul lumii. In cazul unei brese de securitate, sase dintre cele sapte persoane o sa trebuiasca sa calatoreasca la o locatie securizata in Statele Unite, unde, colectiv pot recupera cheia principala. Detinatorii cheilor ar putea restaura niste sisteme securizate care sustin o parte a Internetului pentru a asigura ca utilizatorii de Web sunt directionati doar catre site-uri autentice. Domnul Kane a declarat: “Ma simt onorat si emotionat sa vad ca sunt apreciat pentru realizarile mele din trecut si contributiile curente pentru securitatea globala a Internetului”. “Suntem foarte incantati sa putem lua parte la stimularea inovatiilor din regiunea Bath si sa vedem ca Universitatea din Bath devine un centru global de excelenta pentru tehnologiile de Internet. Compania domnului Kane este constituita dintr-o echipa de specialisti care a creat un sistem de securitate cunoscut ca DNSSEC, pe care companiile il pot folosi pentru a-si face site-urile mai sigure.
Kane a respins sugestiile conform carora o singura cheie ar putea fi creata pentru a restaura intregul Web. “O astfel de cheie ar provoca balcanizarea Internetului,” a declarat Kane pentru The Guardian.
STIREA NR 2
Poate ca pare a fi o conspiratie dintr-una dintre cartile lui Dan Brown, dar nu este: intreaga retea de internet este controlata cu ajutoarul a sapte chei, la propriu, scrie Business Insider. Jurnalistul James Ball, de la The Guardian, a avut recent ocazia de a asista la un ritual extrem de securizat, cunoscut sub denumirea de “ceremonia cheii”. Oamenii care participa al aceasta ceremonie fac parte dintr-o organizatie care se numeste Corporatia pentru Atribuirea Numelor si Numerelor pe Internet, sau, pe scurt, ICANN, si care este responsabila cu atribuirea adreselor de internet numerice, pe care ulterior le transforma in adrese normale de interent, formate din litere, pe care fiecare dintre noi le scriem in browser.
De exemplu, daca tastam numarul 64.27.101.155 in browser intram pe pagina de internet a portalului Business Insider. Dar www.businessinsider.com este mai usor de tinut minte, de aceea cifrele au fost transformate in litere.
In aceste conditii, cine are controlul bazei de date a ICANN controleaza intregul internet. De exemplu, acea persoana ar putea trimite utilizatorii catre adrese false de banci, in locul paginilor oficiale. Pe de alta parte, daca are loc o calamitate, baza de cate a ICANN va trebui reconstruita. De aceea, ICANN a gasit o modalitate prin care controlul sa nu fie detinut de o singura persoana. Asa ca a desemnat sapte persoane carora le-a dat cate o "cheie a internetului", plus alte sapte care sa le inlocuiasca pe primele la nevoie. Cele sapte chei de securitate sunt de fapt niste carduri care contin coduri de acces si care, puse laolalta, formeaza o parola ce permite accesul la baza de date a ICANN.
Incepand din 2010, cele sapte persoane care detin cele sapte chei se intalnesc, de patru ori pe an, intr-o ceremonie in timpul careia genereaza o noua parola. Accesul la aceasta ceremonie a persoanelor din afara se face foarte greu, dupa cum povesteste jurnalistul de la The Guardian, acestea fiind obligate sa treaca prin usi securizate folosind coduri de acces secrete, scanate si fara niciun aparat de comunicare asupra lor (telefon, laptop, tableta).

SURSE: Businessinsider, ProTV

Scroll to Top