Alertă de praf saharian peste România. Zonele care vor fi cele mai afectate de ciclonul mediteranean
Last Updated on 01/03/2024 by Iulian Gavriluta

Praf saharianMeteorologii anunță că un ciclon mediteranean, format în sudul Europei, va ajunge și în România și va aduce un val de praf saharian, care va fi vizibil în mai multe părți din țară.

”Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) care aparţine Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi este gestionată de Agentia Natională pentru Protecţia Mediului (ANPM) ar putea înregistra creşteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5, începând de azi, 29 februarie şi până mâine, 1 martie 2024, ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului Romaniei”, a transmis, joi, Agentia Natională pentru Protecţia Mediului, într-un comunicat de presă.

Un ciclon mediteranean peste România

Valul de praf saharian este adus în România de un ciclon ce s-a format în partea de sud a continentului european care, pe o circulație sudică, sud-estică, antrenează mase de aer cald, mase de aer tropical din zona de nord a Africii și, în consecință, încărcate cu particule de praf saharian, în partea de sud-est a Europei, inclusiv în zona țării noastre.

Potrivit datelor furnizate de ANM, cele mai mari concentraţii urmează să se înregistreze în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării, unde particulele în suspensie se vor asocia şi cu ploi, în noaptea de 29 februarie spre 1 martie.

”Meteorologii susţin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentraţia acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populaţia nu are motive să intre în panică. În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitaţiile vor angrena o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe maşini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roşiatice", a declarat Vicepreşedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, potrivit news.ro.

SURSE:  Agentia Natională pentru Protecţia Mediului (ANPM), ANM, ACCUWEATHER, PROTV, News.ro