ALEGE-TE PE TINE Campanie de informare privind riscurile și consecințele consumului de droguri
Last Updated on 01/03/2024 by Iulian Gavriluta

Alege te pe tine campania antidrog CJ BuzauConsiliul Județean Buzău, prin Hotărârea 240/2023 a dat startul organizării unor campanii de prevenire și informare privind riscurile și consecințele consumului de droguri în județul Buzău în perioada 2023-2025.

Răspunsul instituțional la fenomenul dinamic al drogurilor nu poate fi limitat la o singură instituţie sau organizaţie, ci trebuie să fie rezultatul unei cooperări inter-instituţionale constante şi eficiente. Prin urmare, în implementarea acestei campanii, Consiliul Județean Buzău are sprijinul unor parteneri importanți, prcum: Agenția Națională Antidrog prin Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău și Prahova, Inspectoratul Școlar Județean Buzău și Colegiul Național Pedagogic Spiru Haret.

Prin intermediul acestei campanii ne propunem să consolidăm legăturile afective dintre membrii familiei (părinte-copil, părinte-părinte, copil-copil) și dintre aceştia şi şcoală, aplicând metode fundamentate ştiinţific.

”Statisticile recente produc îngrijorare pentru că ne dorim să construim împreună o societate cât mai sănătoasă din punct de vedere psihic și fizic. Ca autorități publice locale, trebuie să ne implicăm împreună cu părinții, dascălii sau mentorii copiilor noștri să identificăm soluții pentru reducerea interesului pentru consumul de droguri.”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Obiectivul general al campaniei ”Alege-te pe tine!” este dezvoltarea unei campanii județene de prevenire a consumului de droguri, adresată categoriilor de vârstă la risc pentru a evita dezvoltarea de comportamente adictive, în perioada martie - aprilie 2024.

Principala categorie de populaţie vulnerabilă la consumul de droguri o constituie, fără îndoială, tinerii. Populaţia tânără este mult mai deschisă la nou, la risc, mai dispusă să încerce noi experienţe. În plus, în mediul online, a apărut o explozie nediscriminativă a informaţiei vehiculate, populația fiind ţinta unui bombardament informaţional masiv în care consumul de droguri este deseori prezentat ca o alternativă (recunoscută ca indezirabilă social) de a face faţă vieţii.

Obiectivul specific al campaniei ”Alege-te pe tine!” îl reprezintă informarea, educarea și conștientizarea părinților și elevilor din 10 unități de învățământ din județul Buzău, din mediul rural și urban, cu vârsta între 12-13 ani (clasele VI-VII), cu privire la riscurile și consecințele consumului de droguri la nivel județean, în perioada martie-aprilie 2024. În această perioadă, împreună cu partenerii, vom desfășura activități de informare cu copiii și părinții acestora în următoarele unități de învățământ:

⦁ Școala Gimnazială Smeeni
⦁ Școala Gimnazială ”N.I. Jilinschi” Vernești
⦁ Școala Gimnazială ”C. Beșchea” Căpățânești
⦁ Școala Gimnazială Vadu Pașii
⦁ Școala Gimnazială Gălbinași
⦁ Școala Gimnazială nr 7 Buzău
⦁ Școala Gimnazială ”Sf Apostol Andrei” Buzău
⦁ Școala Gimnazială ”George Emil Palade” Buzău
⦁ Școala Gimnazială nr 6 Rm Sărat
⦁ Școala Gimnazială nr 3 Rm Sărat
Modul în care familiile se fundamentează – atitudine, credințele și valorile pe care se bazează – le va defini tinerilor identitatea și va influența felul în care membrii familiei interacționează cu alții și cum se așteaptă ca alții să interacționeze cu ei. Familia este una dintre cele mai importante influențe la nivelul micro asupra caracteristicilor personale ale unui individ, care, în cele din urmă, îl pot conduce sau nu la consumul de substanțe.

În general, familia furnizează contextul primar pentru socializare, deoarece în familie copii învață cum să interacționeze cu alții, cum să împartă și cum să-și gestioneze emoțiile. Părinții insuflă aceste reguli prin diferite forme de educare, grijă și disciplină.

Evenimentul de lansare a campaniei va avea loc pe 04 martie 2024, ora 11.00, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău.