Ce verificări face anul ăsta APIA pentru plata subvențiilor APIA!
Last Updated on 28/02/2024 by Iulian Gavriluta

controale APIAFermierii care vor să beneficieze de subvențiile agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, vor fi supuși celor trei tipuri de controale făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Monitorizarea sau monitoring, introdusă pentru prima oară anul trecut, odată cu noua politică agricolă comună, chiar dacă le-a creat fermierilor o grămadă de necazuri, este menținută și anul acesta, explică secretarul de stat MADR Adrian Pintea.

În ceea ce privește controalele pe teren ale cererilor depuse la APIA, știm foarte bine că din 2007 până-n anul 2022 s-au făcut cele două tipuri de controale, clasice, unde mergea funcționarul din serviciile specializate la nivelul centrelor județene, mergeau pe teren și efectiv măsurau ceea ce a declarat fermierul la APIA. De asemenea, acel control prin teledetecție, unde pe baza spectrului de culori cu imagini satelitare se vedea care este cultura. Începând cu 2023, noua politică agricolă comună, implementată prin politicile naționale, la nivelul fiecărui stat, sunt anumite linii directoare, pe care tu, ca stat, trebuie să le respecți, că aici nu s-a trezit Ministerul Agriculturii că vrea să bage monitoring, este o chestiune impusă de către Comisia europeană, care funcționează din 2023 până-n 2027, după 2027 vom vedea.

Dar dacă fermierul este un fermier vechi la APIA, să-i spunem, încă de la începuturi beneficiază de forme de sprijin de la APIA, să ne amintim că și teledetecția a pornit la fel de prost, pentru că orice lucru început, cu multe erori, și aceste erori au fost extraordinare de multe, cu două-trei interpretări, omul avea porumb și el vedea că are lucernă sau tot felul de aberații. A fost primul an de implementare la nivelul tuturor statelor membre, vorbeam cu cei care au fost la conferința directorilor, din 6 în 6 luni se face conferința tuturor directorilor generali (ai agențiilor de plăți n.r.), toți s-au văietat de această problemă.

Mă bucur că s-au rezolvat, într-adevăr, cu multe întârzieri, pentru că dacă regulamentul european spune că nicio cerere nu intră la plată până nu se finalizează toate controalele, tu având monitoring și vezi că e eroare și nu e din vina ta, normal că te apucă toți nervii. Dar eu sunt convins că anul de cerere 2024 va fi mult mai în regulă din toate punctele de vedere, chiar cu toate întârzierile care au fost, cu siguranță, acestea nu vor mai fi, a explicat Adrian Pintea, secretar de stat MADR, fost director general APIA, în emisiunea Agricultura la Raport.

 

SURSE: APIA, Agroinfo, MADR