Actiune ROADPOL – Poliţiştii rutieri au controlat peste 500 de autovehicule şi au aplicat 308 sancţiuni contravenţionale
Last Updated on 27/02/2024 by Iulian Gavriluta

controale transportatori politieÎn perioada 19 – 25 februarie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au fost angrenaţi într-o acţiune ce a vizat prevenirea accidentelor de circulaţie în care ar putea fi implicate autovehicule destinate transportului rutier public de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 2,5 tone şi autovehicule destinate transportului public de persoane, cu capacitate de transport mai mare de 8+1 locuri.

         Poliţiştii au efectuat verificări şi cu privire la respectarea legalităţii transportului public de marfă şi persoane, în vederea depistării efectuării altor curse decât cele permise de licenţa de traseu, efectuarea în mod ilegal a unor curse regulate sub „masca” unor curse ocazionale speciale, nerespectarea prevederilor graficelor de circulaţie sau a timpilor de odihnă.

          Poliţiştii rutieri au utilizat inclusiv aparatul tachoscan, pentru citirea automată a datelor înregistrate de tahografele electronice, putându-se astfel verifica respectarea legislației referitoare la timpii de condus și odihnă.

         În total, au fost controlate 503 autovehicule (389 efectuau transport public de marfă şi 114 transport public de persoane), şi au fost aplicate 303 sancţiuni contravenţionale, dintre care 246 pentru nereguli constatate în domeniul transportului public de mărfuri şi 62 pentru nereguli comise de către cei care efectuau transport public de persoane.

          Printre cei sancționați se numără doi tineri de 21 și 22 de ani, din Bacău și Neamț care în timp ce transportau mărfuri nu au respectat limita de viteză în localitatea Poșta Câlnău, fiind înregistrate viteze de 110 km/h și 116/km/h.

          Alți doi bărbați de 47 și 55 de ani din Buzău și Prahova, au efectuat depășiri neregulamentare în timp ce transportau mărfuri. Într-un alt caz, un bărbat de 58 de ani, din Merei a fost sancționat de polițiști și lăsat pieton pentru că a fost depistat în timp ce transporta marfă cu autoutilitara, pe DN2E85, în localitatea Gura Câlnăului, iar în urma testării acestuia cu aparatul etilotest a fost înregistrată o valoare de 0,09 alcool pur în aerul expirat.

          Acţiunea s-a desfăşurat în conformitate cu planul de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL) pentru anul 2024.