„FISC versus Cetățean” – ANAF anunță controale la coafeze, influenceri şi persoanele care înregistrează venituri din tranzacţii cu monede virtuale
Last Updated on 25/02/2024 by Iulian Gavriluta

ANAF controale persoane fiziceFiscul a început să ia la bani mărunţi veniturile persoanelor fizice. Şi dacă există discrepanţe mai mari de 50.000 de lei, adică 10.000 de euro între veniturile declarate şi cele realizate, atunci urmează taxări serioase.

Autorităţile fiscale vizează persoanele care desfăşoară activităţi de înfrumuseţare, cei care încasează bani din promovarea online de produse şi servicii şi persoanele care înregistrează venituri din tranzacţii cu monede virtuale.

Pe scurt, ANAF scutură de bani coafezele, influencerii şi pe cei cu criptomonede. Anul trecut s-au adunat ceva bani la buget din aceste activităţi.

Doar în primele trei luni din 2023 au fost finalizate 512 acţiuni de control, cu 80% mai multe decât în 2022, soldate cu 127 de decizii de impunere în valoare totală de 53,5 milioane de lei.

Anul acesta s-ar putea aduna şi mai mulţi bani, pentru că avem modificări fiscale în ceea ce priveşte venitul nejustificat. Astfel, dacă până acum cota de impozitare a veniturilor a căror sursă nu era identificată era de 16%, de anul acesta pragul a urcat. Numai că în loc să îmbunătăţim colectarea de taxe şi impozite, parcă ne punem singuri beţe în roate.

ANAF dublează controalele la persoane fizice

– sunt vizate persoanele pentru care se identifică diferenţe mai mari de 50.000 de lei între venitul declarat şi cel estimat.

Pe cine vizează ANAF

– persoanele care desfăşoară activităţi de înfrumuseţare

– persoanele care încasează bani din promovare online de produse şi servicii

– persoanele care tranzacţionează criptomonede.

Cea mai mare problemă pe care companiile şi persoanele fizice autorizate din România o au acum în relaţia cu ANAF este legată de modul în care e-Factura a fost implementată.

Oamenii încă au dificultăţi cu înscrierea în Spaţiul Virtual Privat, în obţinerea semnăturii electronice sau încărcarea facturilor în sistem.

La dezbatarea „FISC versus Cetățean” organizată de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului, reprezentanţii instituţiei au promis că a luat notă de toate plângerile şi lucrează la remedierea problemelor.

Chiar dacă această parte a sistemului va fi rezolvată, există încă alte probleme pentru care trebuie făcute investiţii majore.

SURSE: ANAF, MFP, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului