Americanii scriu istorie din nou cu prima aselenizare privată și o revenire pe Lună după mai bine de 50 de ani

odysseus americanii Luna NASADupă o lungă pauză, Statele Unite au făcut o întoarcere semnificativă pe Lună. O sondă robotică numită Odysseus, creată de Intuitive Machines din Houston, Texas, a aselenizat cu succes în apropierea polului sud lunar la 23 februarie 2024.

Aceasta este o etapă remarcabilă în explorarea spațială, deoarece marchează prima aterizare ușoară a unei nave spațiale private pe satelitul natural al Pământului de la misiunea Apollo 17 din 1972.

Administratorul NASA, Bill Nelson, și-a exprimat imensa mândrie față de realizarea lui Odysseus, subliniind semnificația acesteia pentru întreaga omenire. Deși a existat o scurtă întârziere în confirmarea succesului aterizării, echipa a primit în cele din urmă semnalul de la sondă, asigurându-i că Odysseus a ajuns în siguranță la destinație.

Se așteaptă ca Odysseus și instrumentele sale de la bord să funcționeze pe suprafața lunară timp de aproximativ șapte zile terestre, până la încheierea misiunii la apusul soarelui. Sonda nu este echipată pentru a suporta frigul extrem al nopții lunare, care durează aproximativ două săptămâni din cauza rotației lente a Lunii.

Această expediție face parte dintr-o nouă eră a competiției spațiale, deoarece alte companii, precum Astrobotic, s-au aventurat în explorarea lunară. În ciuda recentului eșec al Astrobotic cu sonda Peregrine, care a avut o scurgere de combustibil și a trebuit să fie readusă în atmosfera terestră, cursa pentru explorarea lunară continuă.

Pe lângă Odysseus, Intuitive Machines intenționează să lanseze și alte misiuni în acest an, inclusiv un instrument de forare a gheții pentru extragerea combustibilului pentru rachete și o sondă Nova-C echipată cu un rover NASA și patru roboți mici pentru continuarea explorării lunare.

 

SURSE: NASA, Incredibilia