Buzoienii si specialistii in mediu NU DORESC DESFIINTAREA ARIEI PROTEJATE “PADUREA CRANG”! Scrisoare a Federatiei Coalitia Natura 2000 din Romania catre CJ Buzau!
Last Updated on 23/02/2024 by Iulian Gavriluta

Padure Parc Crang Laleaua arie protejataFederatia Coalitia Natura 2000

Brasov, Str Lunga nr 175

Email: office(A natura2000.ro

Tel: 0722227780; 0722690008

Catre: CONSILIUL JUDETEAN BUZAU,

In atentia: DOMNULUI PRESEDINTE al CJ BUZAU,

Federatia Coalitia Natura 2000 din Romania a fost informata ca pe ordinea de zi a CJ Buzau de luni, 26.02.2024, se va pune in discutie revizuirea HCJ nr 13 din 23 iunie 1995. Intelegem ca se doreste desfiintarea rezervatiei naturale aferente lalelei pestrite (ritillaria meleagris) si lalelei de crang (tulipa hungarica), prima lalea romaneasca, habitatele aflandu-se in Padurea Crangului din Municipiul Buzau. Daca acesta este scopul revizuirii HCJ nr. 13/1995, consideram ca ar fi o mare greseala ca doua specii emblematice pentru Judetul Buzau si pentru Romania, sa fie scoase de sub protectie, ceea ce ar putea duce la disparitia lor, din mai multe motive:

-ambele specii sunt protejate la nivel national iar laleaua de crang e unica in

lume!!!

-nu intelegem care sunt motivele CJ Buzau de scoatere de sub protectie;

-ambele specii supravietuiesc in zone necalcate, iar in cazul scoaterii de sub

protectie, coroborat cu imposibilitatea aplicarii unor sanctiuni, plantele ar putea fi calcate, masiv, de cetateni iresponsabili sau ar putea fi smulse din radacini;

-lalelele sunt specii protejate in Romania inca din 1980, fiind o planta rara, extreme de delicata si frumoasa.

Faptul ca nu sunt pe lista IUCN, nu inseamna ca nu sunt protejate la nivel national.

Nici capra neagra nu e pe lista internationala dar asta nu inseamna ca nu e

protejata la nivel national; .

-daca ne referim la procedura de declarare a rezervatiei naturale la nivelul anului 1995, au fost studii si un Referat adresat autoritatii de mediu, in urma carora s-a avizat infiintarea rezervatiei naturale.

Pe acelasi principiu al declararii, trebuie sa urmati aceeasi pasi prin care sa

solicitati desfiintarea, cu studii, cu evaluari de mediu care sa sustina scoaterea de sub protectie, plus ca ar trebui ca si Academia Romana sa se pronunte;

-in anul 2007 a aparut OUG nr. 57/2007, privind regimul ariilor protejate, care precizeaza la art. 3, punctul f) ca nu fac obiectul reglementarii prezentei

ordonante de urgenta, printre altele, administrarea ariilor naturale protejate de interes judetean sau local.

Asta nu se traduce prin faptul ca puteti desfiinta o arie protejata dupa bunul plac.

Puteti administra o arie protejata fara structuri de specialitate, cum obliga

ordonanta, dar rigorile desfiintarii trebuiesc respectate;

-in aceeasi OUG nr. 57/2007, la art. 5, alin 1), punctul a), referitor la categorii de arii protejate, se precizeaza ca in cadrul ariilor protejate de interes national figureaza si rezervatiile naturale.

Concluzia este ca poti administra o astfel de arie cu structura proprie, dar in ceea ce priveste desfiintarea trebuie respectata procedura dictata de OUG nr.

57/2007;

Sunt mai multe prevederi legislative care limiteaza si fac aproape imposibila

desfiintarea unei arii protejate.

Va rugam sa aveti in vedere faptul ca pana in 2030 avem obligatia ca inca 10% din teritoriul tarii sa devina arie protejata, asa ca orice intentie de a desfiinta o zona protejata va fi puternic contestata atat la nivel intern cat si la nivelul Uniunii Europene.

Schimbarile climatice si agresiunile asupra speciilor si habitatelor au condus, si conduc, la pierderea a mii de specii de fauna si flora, asa ca aceasta decizie a UE, de marire a suprafetei protejate, a fost asumata de toate statele membre.

Sincer, nu intelegem cu ce deranjeaza aceasta rezervatie naturala, cu ce loveste in interesele CJ Buzau”!

Se pare ca Padurea Crangului din Buzau a fost trecuta in categoria padurea-parc, astfel, va rugam sa n-o amenajati ca parc decat in mica masura, cu precadere unde cele doua specii de flora nu sunt prezente.

In incheiere, va rugam sa nu renuntati la rezervatia naturala, aceasta mandrie a buzoienilor.

Cu deosebita consideratie,

Preseclinte FCN 2000

Danut-Angelo Trifu