Stuful pesedistului Paul Stanescu face victime la…seful liberal de la APIA! Directorul general APIA, Ionuț Lupu (PNL), demis de ministrul Florin Barbu (PSD)!

Ministru Barbu l a demis pe seful Apia LupuMinistrul Agriculturii, Florin Barbu (PSD), l-a demis marți, 20 februarie, pe directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Ionuț Lupu (PNL).

Numit la conducerea APIA în decembrie 2023, Ionuț Lupu este susținut de PNL.

Potrivit G4Media, Lupu ar fi făcut în urmă cu câteva săptămâni o plângere la DNA pentru a denunța presupuse presiuni asupra lui pentru a debloca plățile către cele două firme apropiate de PSD-istul Paul Stănescu și care au solicitat subvenții europene de aproape 6 milioane de euro pentru stuful din Delta Dunării. Cazul este investigat și de Parchetul European (EPPO).

Ionuț Lupu a confirmat pentru Revista Ferma că a fost demis de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu, de la conducerea APIA.

Detalii aici:

Directorul general APIA, Ionuț Lupu, a fost demis de ministrul Florin Barbu

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat, pentru Agerpres, că l-a demis pe șeful APIA ”din cauza întârzierii plăţilor către fermieri şi a blocajului din sistem.”

Acesta a mai spus că le-a dat termen celor de la APIA ca în două săptămâni să plătească Ajutoarele Naţionale Tranzitorii (ANT) şi ecoschema PD-04 privind înverzirea.

Potrivit ministrului Florin Barbu, conducerea APIA va fi preluată de Cornel Turcescu, cel care a condus Agenția de Plăți înaintea lui Ionuţ Lupu, însă posturile de conducere ale centrelor APIA din subordinea MADR vor fi scoase la concurs în cel mai scurt timp.

La finalul săptămânii trecute, într-un răspuns pentru Revista Ferma, Ionuț Lupu a declarat că ”plățile APIA pentru ANT vegetal ar fi putut fi efectuate din 2 februarie 2024, însă nu a fost posibil din cauza HG-urilor și implicit a lipsei fondurilor”.

 

SURSE: G4Media, APIA, MADR, Agroinfo