Vremea pe două săptămâni. Meteorologii anunţă temperaturi ridicate în ultima parte a lunii februarie. Când și unde vin precipitațiile
Last Updated on 20/02/2024 by Iulian Gavriluta

Prognoza Meteo vremea News BuzauVremea se va încălzi în majoritatea regiunilor, însă la munte valorile termice minime vor coborî până la -7 grade Celsius, în timp ce precipitaţiile vor cuprinde aproape toată ţara, se arată în prognoza publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 19 februarie - 3 martie.

Ploile vor cuprinde aproape toată ţara

În Banat, în primele zile, media temperaturilor maxime se va situa între 10 şi 12 grade, iar a minimelor între 0 şi 4 grade. Între 23 şi 26 februarie vremea va deveni extrem de caldă, cu o medie a maximelor termice de 15-17 grade şi a minimelor de 4-7 grade. În zilele care vor urma, regimul termic va fi în general în scădere, iar temperaturile vor reveni la valori asemănătoare celor de la începutul intervalului de prognoză. Temporar, va ploua pe alocuri, slab cantitativ, până spre sfârşitul primei săptămâni, apoi pe arii mai extinse, iar în unele intervale de timp moderat cantitativ.

În Crişana, în primele patru zile ale acestei săptămâni, media temperaturilor maxime se va situa între 8 şi 11 grade, iar a minimelor între 0 şi 4 grade. Între 23 şi 26 februarie vremea va deveni extrem de caldă pentru acea perioadă, cu o medie a maximelor termice de 15-17 grade şi a minimelor de 5-8 grade. Apoi regimul termic va fi în scădere, iar în medie maximele termice vor fi de 10-13 grade, iar minimele de până la 4 grade. Temporar, va ploua aproape în fiecare zi, slab în prima săptămână, apoi vor fi şi perioade în care ploile vor fi moderate cantitativ.

În Transilvania, până pe data de 22 februarie, media temperaturilor maxime se va încadra între 6 şi 11 grade, iar cea a minimelor între -2 şi 2 grade Celsius. În următoarele patru zile vremea va fi mult mai caldă, temperaturile urmând să atingă în medie 13-16, ca maxime, şi între 2 şi 5 grade, ca minime. În zilele care vor urma se va răci treptat, astfel că până la finalul intervalului de prognoză media maximelor termice va fi de 9-12 grade, în timp ce minimele vor fi în apropierea pragului de îngheţ. Până spre finalul primei săptămâni de prognoză, trecător va ploua local şi slab, apoi probabilitatea ca frecvenţa şi intensitatea ploilor să crească va fi ridicată.

În Maramureş, până joi, 22 februarie, media temperaturilor maxime se va situa între 7 şi 10 grade, iar cea a minimelor între zero şi 3 grade. Între 23 şi 26 februarie, vremea va deveni extrem de caldă pentru acea perioadă, cu o medie a maximelor termice de 13-17 grade şi a minimelor de 3-6 grade. Apoi, vremea se va răci, iar în medie maximele termice vor scădea până spre 10 grade, iar minimele până la un grad. Temporar, va ploua aproape în fiecare zi. În special în cea de-a doua săptămână vor fi şi intervale cu ploi moderate cantitativ.

În Moldova, în prima săptămână, vremea va fi în încălzire, de la o medie a temperaturilor maxime de 6 grade şi a minimelor de -2 grade, în prima zi, până în jurul a 17 grade, ca maxime, şi 5-7 grade, ca minime, în ultimele zile. În cea de-a doua săptămână se va răcori, astfel că temperaturile vor ajunge să se situeze, în medie, spre finalul intervalului de prognoză, între 10 şi 13 grade, în timpul zilei, respectiv între un grad şi 4 grade, noaptea. Până în data de 25 februarie, pe arii restrânse şi trecător va ploua slab, după care frecvenţa şi aria pe care vor apărea ploile va creşte.

În Dobrogea, tendinţa vremii, în prima săptămână, va fi de încălzire, de la o medie a temperaturilor maxime de 6 grade şi a minimelor de 2 grade Celsius, în prima zi, până la 15 - 16 grade, respectiv 6 - 8 grade, în ultimele zile ale intervalului. În cea de-a doua săptămână, valorile termice vor scădea uşor şi treptat, astfel că vor ajunge să se situeze, în medie, spre finalul intervalului de prognoză, între 9 şi 13 grade - cele maxime, şi între 4 şi 6 grade - cele minime. Până pe 26 februarie, probabilitatea de ploaie va fi redusă, apoi va creşte, ploi fiind posibile aproape zilnic.

În Muntenia, în această săptămână, vremea va fi în încălzire, de la o medie a temperaturilor maxime de 8 grade Celsius şi a minimelor de un grad, în prima zi, până la 18-19 grade şi 4-6 grade, în ultimele zile. Săptămâna viitoare se va răcori treptat, astfel că temperaturile vor ajunge să se situeze, în medie, spre finalul intervalului de prognoză, vor fi maxime între 12 şi 16 grade şi minime între 2 şi 4 grade. Până pe data de 25 februarie, izolat va ploua slab, apoi frecvenţa şi aria pe care vor apărea ploile va creşte.

SURSE: ANM, ACCUWEATHER, Adevarul