Cod Rutier 2024 Ce se întâmplă dacă parchezi maşina jumătate pe trotuar, jumătate în stradă
Last Updated on 20/02/2024 by Iulian Gavriluta

Masini parcate ilegalÎn lumea agitată a traficului urban, mulți șoferi se găsesc adesea în situații delicate atunci când vine vorba de parcarea mașinii lor. Una dintre aceste dileme frecvente este legată de posibilitatea de a parca mașina jumătate pe trotuar și jumătate în stradă. În ce măsură este legal acest lucru ne spune Codul Rutier, actualizat pentru anul 2024.

Cod Rutier 2024 Ce se întâmplă dacă parchezi maşina jumătate pe trotuar, jumătate în stradă

Cu locurile de parcare tot mai rare, șoferii sunt adesea tentați să își lase mașinile oriunde găsesc un spațiu liber. Totuși, este important să fim conștienți că, în ciuda acestui fapt, regulile de circulație trebuie respectate și în cazul parcării.

Codul Rutier actualizat în 2024 impune sancțiuni pentru cei care încalcă regulile de oprire sau staționare în anumite zone sau intervale orare. Aceste zone sunt semnalizate corespunzător prin indicatoare plasate vizibil.

Bărbat arestat după ce a „măcelărit” cu toporul o ruletă, ...

De exemplu, oprirea sau staționarea pe trotuar este interzisă conform Articolului 72 din OUG nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice. Acest lucru se datorează faptului că se impune ca un spațiu de minimum un metru să fie lăsat liber pentru circulația pietonilor. Astfel, chiar dacă mașina este parcată pe trotuarul din fața casei, șoferul poate fi amendat, scrie ProMotor.

Poliția poate aplica sancțiuni de până la 6 puncte amendă pentru cei care parchează neregulamentar. În plus, parcare neregulamentară pe drumul public atrage și ea sancțiuni, cu o amendă minimă de două puncte. Aceasta se calculează la valoarea de 5% din salariul minim brut, ceea ce înseamnă o amendă minimă de 330 de lei.

Este important de menționat că, în funcție de situație, conducătorii auto pot fi sancționați și pentru staționarea neregulamentară, cu amenzi care pot ajunge până la 825 de lei și trei puncte de penalizare.

Oprirea voluntară este interzisă în următoarele situații:

în zona de acţiune a indicatorului „Oprirea interzisă”;

pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la o distanţă mai mică de 50 m înainte şi după acestea;

pe poduri, pe şi sub pasaje denivelate, precum şi pe viaducte;

în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;

pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi înainte de acestea;

în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate

marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei;

în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;

în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse, precum şi în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în acelaşi sens ar fi obligaţi, din această cauză, să treacă peste acest marcaj;

în locul în care se împiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;

pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificaţiile „Drum îngustat”, „Prioritate pentru circulaţia din sens invers” sau „Prioritate faţă de circulaţia din sens invers”;

pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;

pe platforma căii ferate industriale sau de tramvai ori la mai puţin de 50 m de acestea, dacă circulaţia vehiculelor pe şine ar putea fi stânjenită sau împiedicată;

pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E);

pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor;

pe pistele pentru biciclete;

în locurile unde este interzisă depăşirea.

Parcarea este interzisă în următoarele situații:

în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;

în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;

pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;

în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;

în pante şi în rampe;

în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificaţia „Zona de staţionare cu durată limitată” peste durata stabilită.

În concluzie, parchearea mașinii jumătate pe trotuar și jumătate în stradă este permisă doar în situațiile în care indicatoarele rutiere din zonă permit acest lucru. Încălcarea acestor reguli poate atrage amenzi și alte consecințe nedorite, inclusiv ridicarea mașinii!

SURSE: Politia Romana, RTV, Gov.ro, MAI