O afecțiune inflamatorie rară a esofagului devine tot mai întâlnită
Last Updated on 18/02/2024 by Iulian Gavriluta

Afectiune Esofag EoELisa Thornton, o femeie în vârstă de 50 de ani din Hampshire, Marea Britanie, a avut dificultăți de înghițire care au început în timpul sarcinii. La început, a crezut că este doar o problemă temporară legată de sarcină. Cu toate acestea, problema a persistat și s-a înrăutățit de-a lungul anilor.

În timpul unei mese cu familia ei, o bucată de broccoli i-a rămas blocată în gât, provocându-i spasme care au durat ore întregi. În ciuda încercărilor de a o disloca, lichidul a continuat să urce la loc. Thornton a mers la spital, unde medicii au încercat fără succes să înlăture blocajul cu relaxante musculare.

În cele din urmă, după aproape 20 de ore, ea a ajuns la camera de urgență. Medicii au discutat posibilitatea unei operații pentru a-i întinde esofagul, dar, ca ultimă soluție, i-au administrat morfină, care i-a relaxat mușchii și a ameliorat blocajul.

A fost o experiență traumatizantă pentru Thornton, dar nimeni nu a putut explica de ce s-a întâmplat. A fost nevoie de încă un deceniu și de mai multe incidente similare înainte ca Thornton să primească un diagnostic: o afecțiune puțin cunoscută numită esofagită eozinofilică (EoE), cunoscută și sub numele de astm al esofagului.

În mod normal, esofagul este capabil să se întindă pentru a acomoda alimentele, dar la pacienții cu EoE, mucoasa esofagului se inflamează, făcându-l rigid, umflat și incapabil să se întindă în mod corespunzător. Acest lucru poate duce la blocarea alimentelor.

EoE este cauzată de o reacție imunitară excesivă, care implică celule albe specializate din sânge numite eozinofile. Deși eozinofilele sunt necesare pentru a combate bacteriile intestinale dăunătoare și paraziții, atunci când sistemul imunitar funcționează defectuos, acestea pot declanșa reacții alergice și inflamații.

EoE era extrem de rară atunci când a fost identificată pentru prima dată de profesorul Stephen Attwood la sfârșitul anilor 1980, estimările sugerând mai puțin de 10 cazuri la 100.000 de persoane.

Cu toate acestea, la fel ca alergiile alimentare, EoE a devenit mai frecventă la toate grupele de vârstă, deși motivele acestei creșteri nu sunt pe deplin înțelese. Estimările actuale sugerează că EoE afectează aproximativ 63 din 100.000 de persoane, ceea ce o face o boală relativ comună.

De fapt, un studiu recent a sugerat că EoE ar putea afecta chiar mai mulți oameni, cu o prevalență de peste 1 la 1.000 de persoane.

Au fost propuse diverse teorii pentru a explica creșterea numărului de cazuri de EoE. Una dintre teorii este ipoteza igienei, care sugerează că curățenia modernă a dus la mai puține infecții în copilărie, ceea ce a dus la un sistem imunitar mai slab, mai susceptibil de a fi afectat.

O altă teorie este că expunerea prelungită la anumite substanțe chimice, cum ar fi pesticidele și detergenții, împreună cu dietele moderne, pot contribui la dezvoltarea sensibilității mucoasei esofagiene. În concluzie, EoE este o boală digestivă care poate afecta înghițirea și poate necesita tratament de urgență.

Se caracterizează printr-o inflamație cronică a esofagului, care duce la rigiditate, umflături și blocaje alimentare. Cauza exactă a EoE este încă necunoscută, dar se crede că implică o reacție imunitară excesivă.

Prevalența EoE a crescut și, deși motivele pentru acest lucru nu sunt pe deplin înțelese, au fost propuse teorii precum ipoteza igienei și expunerea la anumite substanțe chimice.

SURSA: Incredibilia