ATENTIE! CITITI NEAPARAT ASTA! Ce conține apa la pet din supermarket, pe lângă apă. Dezvăluirea specialiștilor: „Un litru poate include 240.000 de particule de plastic”
Last Updated on 18/02/2024 by Iulian Gavriluta

pericol apa pet plasticUn studiu recent publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences a descoperit niveluri alarmante de particule de plastic, cunoscute sub numele de nanoplastice, în apa îmbuteliată din magazine. Aceste particule minuscule, invizibile cu ochiul liber, reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea umană.

Cercetătorii au descoperit că un litru de apă poate conține până la 240.000 de particule de plastic, 90% dintre acestea fiind nanoplastice, iar restul microplastice. Aceste nanoplastice, de 1.000 de ori mai mici decât lățimea unui fir de păr uman, pot pătrunde în corpul nostru și pot răspândi substanțe chimice sintetice dăunătoare.

Sherri „Sam” Mason de la Penn State Behrend a apreciat studiul ca fiind inovator și a subliniat importanța consumului de apă de la robinet din recipiente din sticlă sau din oțel inoxidabil pentru a reduce expunerea la plastic. Nanoplasticele se pot infiltra în organe, perturbând procesele celulare și transportând substanțe chimice dăunătoare.

Studiul introduce o nouă tehnologie care utilizează spectroscopia Raman pentru a identifica rapid nanoplasticele, deschizând uși pentru cercetări ulterioare privind impactul acestora.

Experții recomandă evitarea alimentelor și băuturilor ambalate în plastic, alegerea de țesături naturale și optarea pentru produse fabricate din materiale naturale pentru a reduce expunerea la plastic.

Studiul subliniază necesitatea de a evalua efectele nanoplasticelor asupra sănătății umane și a mediului și de a promova practici durabile pentru a reduce riscurile.

SURSE: Proceedings of the National Academy of Sciences, Incredibilia