VIDEO – Ce au descoperit cercetătorii NASA după primele analize cu fragmentele din asteroidul Bennu?
Last Updated on 15/02/2024 by Iulian Gavriluta

NASA OsirisREx Bennu asteroidOamenii de știință de la NASA au început să examineze fragmentele aduse de pe asteroidul Bennu, iar concluziile inițiale sugerează că aceste fragmente provin dintr-o lume oceanică străveche. O descoperire importantă rezultată în urma analizei este prezența pe asteroid a unei cruste de fosfat, care conține calciu și magneziu.

Acest tip de mineral nu a mai fost observat până acum pe meteoriți – rocile spațiale mici care ajung uneori la suprafața Pământului. Compoziția acestei cruste de fosfat este similară cu chimia găsită în vaporii degajate de sub crusta de gheață a lunii Enceladus de pe Saturn.

Fosfatul este, de asemenea, un element crucial pentru viață, ceea ce ridică posibilitatea ca asteroizii, prin coliziunile lor cu Pământul, să fi livrat materialele necesare pentru ca viața să se dezvolte pe planeta noastră.

Oamenii de știință cred că lumea din care a făcut parte Bennu era similară cu Enceladus, deși avea doar aproximativ jumătate din dimensiunea lunii lui Saturn. În timp ce Sistemul Solar se forma, o coliziune cu un alt obiect a distrus această lume, ceea ce a dus la formarea a mii de asteroizi.

Aceste investigații sunt extrem de importante pentru oamenii de știință, deoarece oportunitățile de a studia mostre de asteroizi sunt extrem de rare. Misiunea OSIRIS-REx este doar a treia din istoria omenirii care reușește să recupereze cu succes fragmente dintr-un asteroid și să le aducă înapoi pe Pământ.

Călătoria dus-întors pentru asteroidul Bennu a durat șapte ani și a acoperit o distanță de 6,21 miliarde de kilometri. Capsula cu mostre de asteroid a ajuns pe Pământ în septembrie 2023. Echipe din diferite țări studiază în prezent aceste fragmente la Universitatea din Arizona și la alte instituții din întreaga lume.

Mii de particule sunt examinate, cel mai mare fragment măsurând doar 3,5 centimetri. Una dintre tehnicile folosite pentru a studia probele de asteroizi este difracția razelor X, care analizează radiațiile electromagnetice emise pentru a obține informații despre materialul cu care interacționează.

Teoria predominantă este că Bennu reprezintă rămășițe de la formarea Sistemului Solar în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Prin înțelegerea acestor fragmente, sperăm să obținem informații mai profunde despre propriile noastre origini.

În ciuda acestor descoperiri promițătoare, este important de remarcat faptul că ne aflăm încă în primele etape de analiză. Prin urmare, putem anticipa mai multe revelații și descoperiri interesante în viitorul apropiat.

SURSE: NASA, Incredibilia