PARFUMUL PERFECT – Cum stiu ce parfum sa aleg si cum il asortez la starea de spirit
Last Updated on 11/02/2024 by Iulian Gavriluta

ParfumuriStudiile arata ca parfumul ales ne poate afecta sau chiar schimba starea de spirit. Mai mult decat atat, un parfum bine ales iti poate imbunatati performanta la serviciu sau chiar felul in care te comporti in anumite situatii. Potrivit oamenilor de stiinta acest lucru se intampla intr-un mod foarte ciudat.

 

De fapt, nu parfumul are o influenta asupra noastra. Noi suntem cei care, pe baza experientelor de viata, ne asociem intr-un fel sau altul unui anumit tip de miros. Fenomenul descris mai sus se numeste „invatare asociativa“ – procesul prin care un obiect sau un eveniment este asociat automat de creier unor experiente din trecut. Astfel, la fel cum cainele lui Pavlov saliva cand stia ca se apropie ora mesei sau atunci cand vedea mancare, anumite mirosuri pot sa genereze anumite emotii si sentimente. Astfel, un miros care aduce un sentiment de liniste pentru o persoana, poate sa insemne cu totul altceva pentru alta.

Cum afecteaza, de fapt, un parfum starea de spirit?

Multe parfumuri si note – precum cele pe care le vezi si in aceste imagini – pot sa ofere un efect de aromoterapie, care iti va modifica in bine starea de spirit. Cunoscand acest secret, multe companii producatoare de parfumuri investesc fonduri uriase in crearea unor combinatii de mirosuri care sa aiba un efect pozitiv asupra starii noastre de spirit.

Printre efectele pozitive pe care le poate avea un parfum se numara:

  • O stare de vigilenta crescuta;
  • Invigorare;
  • O stare de spirit buna;
  • Relaxare;
  • Motivare.

Cum stiu ce parfum sa aleg?

Numai incercand cat mai multe parfumuri, iti poti da seama ce functioneaza mai bine in cazul tau. Testeaza cat mai multe parfumuri apoi alege bazandu-te pe instinct unul care crezi ca ar mirosi bine pe pielea ta. Poti apela si la ajutorul profesionistilor, care iti pot face recomandari bazate pe personalitatea si felul tau de a fi. Apoi, starea de spirit in care te afli atunci cand alegi un parfum iti poate influenta alegerea. Și asta pentru ca psihicul nostru poate avea un efect major asupra PH-ului. Cand esti intr-o dispozitie buna, organismul tau se afla in echilibru, iar simtul mirosului este activat la maximum. Pe de alta parte, stresul, de exemplu, poate bloca simturile. Asa ca lasa alegerea unui nou parfum pentru un moment in care esti bine dispusa.

Cum alegi un parfum in functie de efectul pe care vrei sa-l obtii de la el?

Un parfum iti poate aminti de momente placute si, astfel, actiona ca un sprijin in plus intr-o zi dificila. Sau il poti alege in functie de starea de spirit pe care doresti sa o obtii. Note relaxante, cu efect calmant: muşeţel, iasomie, lavanda, neroli, santal, vanilie, tamaie, lemn de trandafir, fructe de padure etc.

Note revitalizante: portocala, eucalipt, anason, chiparos, ghimbir, lamaie, lime, mandarina, grepfrut, nucsoara, smirna, menta, pin, molid, arbore de ceai, cimbru, trandafir etc. Sunt o multime de parfumuri care pot sa-ti influenteze starea de spirit. Cu siguranta poti gasi si tu unul care sa-ti dea o stare de bine chiar si in cele mai dificile momente.

Sursa: psychologies.ro

A.M.