AUDIO – Amintiri din temniţele comuniste – RADU VOICULESCU DESPRE TATĂL SĂU, VASILE VOICULESCU

Vasile VoiculescuRadio România Cultural a difuzat de ceva timp mărturii ale oamenilor de cultură români care au făcut închisoare politică în anii dictaturii comuniste.

Publicul are posibilitatea si acum sa asculte zilnic voci ale unor intelectuali precum Valeriu Anania, (Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Clujului și Feleacului), Adrian Marino, Arșavir Acterian, Teohar Mihadaș, Alexandru Paleologu, Gabriel Țepelea, Lena Constante, teologul Dumitru Stăniloaie, teologul Gheorghe Calciu Dumitreasa și mulți alții, personalități intervievate, timp de aproape 10 ani, de jurnalista Radio România Cultural, Anca Mateescu, și conservate în fonoteca radio.

Proiectul si-a propus (si a si reusit..inca din 2019! N.R.) sa amintească generației tinere în special faptul că, la puțin timp după ocuparea României de către sovietici și instaurarea regimului comunist, foarte mulți intelectuali români au început să fie arestați din motive politice.

Acești oameni au fost anchetați și torturați într-o perioadă în care românii puteau ajunge la închisoare pentru că îndrăzneau să spună că nu le place un roman de Zaharia Stancu sau pentru că citeau cărți scrise de Emil Cioran sau Mircea Eliade.

Înregistrările făcute de colega noastră, Anca Mateescu, sunt documente sonore unice pe piața media din Romania, iar vocile pe care publicul le va auzi la Radio România Cultural fac parte din fonoteca Radio România.

Proiectul ”Amintiri din temnițele comuniste” s-a ncheiat in 2029, cu o secțiune de podcast-uri pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.

Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro

„Ce mi-a povestit , un singur eveniment care l-a impresionat şi pe el. La un moment dat, după câte am înţeles, era într-o celulă mai mare cu băieţi tineri, care erau foşti legionari. Pe el, ca să poată să îl condamne l-au băgat la legionari şi la un moment dat, un locotenent l-a chemat seara la el. Mă moşule, tu stai pe acolo printre ăia, tu nu auzi ce vorbesc, ce spun? Domne, zice, eu stau mai retras, nu prea aud. Hai bă, cum nu auzi! Da, zice, nu prea aud bine. Cum nu auzi bine, da tot stai între ei. Nu domne, eu sunt mistic şi stau separat de ei. Atunci l-a înjurat şi l-a trimis în celulă. A trecut un timp şi la un moment da, tata a făcut un puseu acut de tuberculoză, cu febră mare, rău, rău. Toţi puşcăriaşii din celulă, în acea noapte, au început să bată în uşă. A venit locotentul şi i-a înjurat, s-a uitat pe vizetă. Ai băi, tu eşti ăla misticul şi i-a înjurat pe toţi şi a trântit vizeta.”

“Ăla misticu” era scriitorul Vasile Voiculescu, arestat la 74 de ani, iar întâmplarea relatată de fiul său, Radu, este una dintre puținele pe care tatăl a vrut să le povestească. Vasile Voiculescu era de profesie medic și i se spunea doctorul fără de arginți pentru că îi îngrijea pe cei săraci fără să le ia bani, ba chiar, de multe ori, le cumpăra el medicamente. Era un om de o bunătate extraordinară, care înțelegea pe toată lumea. Pretextul condamnării sale a fost participarea la întâlnirile grupului Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim. De fapt, Vasile Voiculescu trebuia să ajungă în închisoare pentru ca era un model pentru cei din jur, iar comuniștii nu aveau nevoie de astfel de modele. După 4 ani de temniță grea, a ieșit din închisoare bolnav de TBC la coloană și a mai trait, imobilizat la pat, mai puțin de un an.

SURSA: RRC

 

https://www.youtube.com/watch?v=NRseQGu0EYs

Scroll to Top