RSF îndeamnă Departamentul de Stat al SUA să o desemneze pe Alsu Kurmasheva drept „reținută în mod nedrept”
Last Updated on 05/02/2024 by Iulian Gavriluta

RSF Free Alsu journalistJurnalistul din Praga pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) Alsu Kurmasheva este reținut în Rusia din 18 octombrie. Reporterii fără frontiere (RSF) îl îndeamnă pe secretarul de stat Antony Blinken să declare oficial jurnalista ruso-americană Kurmasheva întemnițată drept „deținută pe nedrept” și să mobilizeze toate resursele guvernului american pentru a-și susține familia și a-i asigura eliberarea.

„Acesta este un moment incredibil de încercat pentru familia noastră. În fiecare dimineață, mă trezesc și mă ciupesc literalmente în speranța de a scăpa din acest coșmar.” În urmă cu câteva zile, soțul lui Alsu Kurmasheva, un jurnalist ruso-american care este închis în Rusia din 18 octombrie, și-a înregistrat mărturia emoționantă pentru Reporteri fără Frontiere (RSF).

În acest interviu, Pavel Butorin descrie arestarea bruscă și arbitrară a soției sale, condițiile îngrozitoare în care este ținută, incapacitatea ei de a vorbi cu cei dragi și anxietatea familiei sale. RSF se alătură lui Pavel pentru a cere Departamentului de Stat al SUA să mijlocească și să declare că este „reținută în mod greșit”, așa cum a făcut deja cu Evan Gershkovich, jurnalistul american care este închis în Rusia din 29 martie 2023.

Alsu Kurmasheva este o victimă a războiului Moscovei împotriva jurnalismului și a conflictelor sale geopolitice cu Statele Unite. Ea este vizată din cauza muncii ei pentru Radio Free Europe/Radio Liberty, care relatează despre consecințele războiului din Ucraina. Ea trebuie eliberată.

RSF va continua să sprijine familia lui Alsu în susținerea față de guvernul SUA pentru a-i asigura eliberarea. Sprijină RSF și ajută-ne să o aducem pe Alsu înapoi la cei dragi.

Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră neprețuit.

SURSA: https://rsf.org/en/rsf-urges-us-state-department-designate-alsu-kurmasheva-wrongfully-detained