VIDEO – SUA bombardează Irakul și Siria. Peste 85 de ținte
Last Updated on 04/02/2024 by Iulian Gavriluta

Sua ataca Iran si SiriaSUA au lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă mai multe lovituri aeriene asupra unor ținte din Irak și Siria ca răspuns la atacul asupra bazei militare din Iordania. Atacurile au vizat ținte din Irak și Siria legate de Gărzile Revoluționare ale Iranului (IRGC) și de milițiile pe care le sprijină. Acestea au fost baze de antrenament și depozite de muniție folosite de milițiile pro-iraniene care acționează în regiune. Cel puțin 18 combatanți au fost uciși în atac. Cele peste 85 de bombardamente nu au vizat nicio locație din Iran .

În misiune au fost folosite inclusiv bombardierele de croazieră B1, care au zburat tocmai din Statele Unite. Irakul spune că este o încălcare clară a suveranității lor.

BREAKING:

USA starts airstrikes against Iranian proxy groups in Syria & Iraq .

This vid shows secondary explosions after US planes struck a weapons depot in Al-Qaim, Iraq .

The retaliation for drone strike that killed 3 U.S. soldiers in Jordan has started pic.twitter.com/BKhR9CeDph

— Visegrád 24 (@visegrad24) February 2, 2024

SUA a pierdut 3 soldați în atacul asupra bazei militare din Iordania

Trei militari americani au murit și aproape 40 de persoane au fost rănite în atacul asupra bazei militare din Iordania, pe 28 ianuarie.

Administrația președintelui Joe Biden a emis o declarație oficială, afirmând că aceste lovituri au fost efectuate în conformitate cu dreptul internațional și că ele au fost necesare pentru a descuraja acțiunile milițiilor susținute de Iran care au vizat în repetate rânduri forțele americane și aliații lor din regiune. Secretarul apărării, Lloyd Austin, a adăugat că SUA au capacitățile necesare pentru a răspunde la provocări și pentru a asigura securitatea trupelor americane și a aliaților lor.

Administrația Biden a indicat că există posibilitatea unor acțiuni suplimentare în zilele următoare și a subliniat că răspunsul va fi „pe mai multe niveluri”. Cu toate acestea, oficialii americani au subliniat că nu doresc escaladarea conflictului în regiune și că nu caută un război cu Iranul. Aceste acțiuni au ca scop protejarea intereselor și securității SUA și ale aliaților lor din Orientul Mijlociu.

„Nu căutăm un război cu Iranul. Nu căutăm un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu„, a declarat luni pentru CNN John Kirby, coordonatorul comunicaţiilor strategice pentru Consiliul de Securitate Naţională.

Iranul a declarat că nu caută un conflict deschis, dar că va „răspunde cu fermitate” agresorilor. Cu toate acestea, există mesaje contradictorii din partea milițiilor susținute de Iran în regiune, unele suspendând temporar operațiunile militare împotriva forțelor americane, în timp ce altele amenință cu continuarea atacurilor. Incertitudinea în legătură cu reacția milițiilor pro-iriene din Orientul Mijlociu rămâne un aspect important de urmărit în evoluția situației.

SURSE: B1, Fox News, Sky News, BBC