ARTmania Festival 2023 si 2024
Last Updated on 31/01/2024 by Iulian Gavriluta

Art Mania Festival 2024 Tolea PostoveiSintem la jumatatea distantei dintre editia 2023 si editia 2024 prilej de a scormoni in amintiri la ce am acris in iulie 2023 la cald si de a privi spre editia 2024 cu citeva considerente la final.

Ziua 1

Greu de scris ceva. Reintilnirea cu spiritul acestui festival are reperele ei: Piata Mare, gulash, bere Augustina, fete vechi si oameni noi din gasti vechi,lume cu zimbetul pe buze si cind se cinta black metal.

Despre muzica: am avut bucuria sa ma pozez cu Pain of Salvation ,am rezistat sa vad Samael si Emperor, chiar daca prea industriali sau prea matematici pentru mine, e bine ca fie si pe scena a doua, sint promovate trupe romanesti, iar Asemic si We are numbers s-au putut afirma. Lumea cumpara tricouri si viniluri, sta la coada la vin, bea bere craft, doneaza pentru copii, aplauda la sound check. Au fost putini care au deranjat cu telefoane pe sus, am intilnit bulgari, norvegieni, britanici, olandezi si chilieni fericiti, se pare ca totul e de la an la an mai civilizat si noi toti trebuie sa fim alaturi de bravii organizatori actori in noul "film" mai spectaculos de la an la an.

Deseara Koi Koi,Vultures Industries, Tesseract si Porcupine Tree, ultimii cu indemnul unui recital "phone free".

Ziua 2 -ziua surprizelor

-Vulture Industries a cintat extraordinar si am reusit sa-mi iau discul-exemplarul 193 din 300 semnat

-Tesseract - imi doream de mult sa ii vad live, mai trebuie sa rezonez cu vocea, in rest a fost bine

-Koi-Koi pe scena mica fara complexe in a cinta in sirbeste au apropiat lumea cu "hey mississippi"

-Porcupine Tree- Steven Wilson a vorbit foarte putin, a "uitat” versurile si a omis sa prezinte trupa. Recitalul nu se poate povesti, doar revederea sper in viitor in varianta extinsa

-linga mine citiva pusti de 18-20 ani pareau ca stiu mai multe decit mine despre PT si SW, iar la primele acorduri una dintre fete a inceput sa plinga

-intilniri spectaculoase cu oameni faini, cu unii dupa 20 de ani, Gabi Schuster, cu altii dupa vreo 30, Sandy Deac si bere la povesti cu Pop Tudor.

O seara minunata. Am fost la multe festivaluri, dar ARTmania are ceva in plus. Ultima zi de la prima mea prezenta aici a plouat in draci, azi sper ca incantatiile norvegiene sa alunge norii negri.

Ziua 3

Mi-a placut:

-ca artistii se plimbau prin oras si m-am fotografiat cu partea newilsoniana din PT

-ca Port Noir a cintat degajat

-recitalul Haken si camasile lor "faunistice"

-ca a fost lume si la scena a doua

-decorurile de la Wardruna

-publicul in general ca a infruntat ploaia

Nu mi a placut

-pantalonii albi ai lui Ross

-ca ne-a plouat

-coverul"voyage,voyage" de la Sirenia

-ca am avut un deja vu la Wardruna

Fun fact: am stat la o pensiune, destul de bine, si de la inceput decorurile din camere-oglinzi mari pe pereti-si pe holuri cu luminari pe scari si pereti cu sclipici mi s-au parut cam "porno". Ieri am dat la misto o cautare pe net si am descoperit ca acolo a fost un salon de masaj erotic...La anul as vrea sa stau in compensatie la un fost camin de maici.

Pina la Artmania 2024 a mai ramas doar un an si au inceput pariurile pentru line up. Nici nu cred ca conteaza prea mult. Spiritul festivalului e de ajuns.

Sintem acum in 31 ianuarie si exact peste 6 luni ne vom linge ranile dupa editia ARTmania cu numarul 16. In cele 6 luni care au trecut am urmarit piata muzicala si a festivalurile si am facut ceva incursiuni prin Europa. Am achizitionat cvadruplul album in concert Porcupine Tree, voi revedea Pain of Salvation la Utrecht peste 3 zile, Haken au urcat in topul preferintelor, mi-am propus sa mai iau un disc cu Vultures Industries, poate si cu Wardruna, incerc sa ii diger mai bine pe Tesseract, nu o sa merg la concertele cu Sirenia (nu se lipeste de mine aceasta trupa).

In schimb deja facem pregatiri pentru iulie 2024 si va fi interesant ca ajung la Sibiu la citeva zile dupa ultimul Loreley -Night of the Prog (ce pacat ca acest festival moare)unde pe afis sint Arena, Riverside, Steva Hackett, Pendragon, Steve Rothery Band, Lazuli, Beardfish si Flower Kings, ultimii si pe afisul ARTmania unde ar fi meritat sa aiba font la fel de mare ca si Satyricon sau Borknagar.pe care sper sa ii aprofundez ca sa pot purta o disutie cu prietenii mai metalici. Sper ca anuntul din 7 februarie sa aduca un headliner care sa creasca valoarea retetei si probabil altele vor urma. Este bine ca se promoveaza si rockul romanesc si trupe precum Awake the Demons si Alpha Q sa ajunga la urechile consumatorilor.

O sa incercam sa va tin la curent din cind in cind cu ce se intimpla. Deocamdata abonamentele din presale s-au epuizat, sint insa alte formule de o zi sau doua, le gasiti pe https://www.artmaniafestival.ro.

 

Tolea Postovei