S-a schimbat legea pentru șoferii din România, ITP la 6 luni. Care sunt mașinile afectate
Last Updated on 28/01/2024 by Iulian Gavriluta

ITP autoUn proiect recent de modificare a legislației privind circulația rutieră propune reducerea intervalului pentru efectuarea Inspecției Tehnice Periodice (ITP) pentru anumite categorii de vehicule. În conformitate cu acest proiect, dacă va fi adoptat, valabilitatea ITP-ului pentru anumite tipuri de mașini va fi redusă la 6 luni.

Când se face ITP-ul

În același timp, se pregătesc modificări ale legislației referitoare la inspecția tehnică periodică și la regulile pentru transportul alternativ.

„Autovehicule care desfășoară transport de persoane în regim de taxi, precum și autovehicule care desfășoară activitatea de RENT CAR, astfel cum aceste activități sunt definite în Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere” vor fi obligate să refacă ITP la 6 luni, se prevede în textul noii legi.

Conform unui proiect de ordonanță de Guvern în discuție, unele autoturisme vor fi supuse ITP-ului la fiecare 6 luni, în timp ce vehiculele cu viteză redusă vor fi exceptate de la această cerință.

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică propunerea de a impune efectuarea ITP-ului la intervale de 6 luni pentru vehiculele închiriate.

Propunerea se referă explicit atât la autovehiculele „RENT A CAR”, cât și la cele utilizate în regim de închiriere cu șofer. În prezent, doar mașinile destinate transportului de persoane sunt supuse obligației de a fi inspectate la fiecare jumătate de an.

Valabilitatea ITP în 2024 este:

3 ani

mașinile noi. Termenul pentru efectuarea primei inspecții se socotește de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, de la data celei precedente.

2 ani

autovehicule cu mai puțin de 8 locuri

motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți si cvadricicluri

1 an

mașini mai vechi de 12 ani

autovehicule pentru transport mărfuri, cu masa totală maximă peste 3.500 kg

autovehicule cu cel puțin 4 roți, pentru transport mărfuri, cu o masă totală maximă sub 3.500 kg

6 luni

mașini pentru transport persoane în regim de taxi și autovehicule cu peste 8 locuri.

SURSE: RAR, Playtech