PASTILA DE PSIHOLOGIE – Ce se întâmplă în creier după o despărțire?

ce se intampla in creier dupa o despartirePoate fi greu să treci peste o despărțire, dar oamenii de știință au descoperit că ar putea exista un mecanism special în creierul nostru care ne ajută să trecem mai ușor peste un fost partener. Și, în mod interesant, ei au găsit indicii despre acest mecanism studiind șoarecii.

Cercetătorii care au observat rozătoarele de câmp au observat că acestea formează relații monogame și experimentează o creștere de dopamină (cunoscută ca hormonul plăcerii) în creierul lor atunci când își caută și se reîntâlnesc cu partenerul.

Cu toate acestea, după ce sunt despărțiți pentru o perioadă lungă de timp, rozătoarele nu mai au același nivel de răspuns la dopamină. Unul dintre experți, Dr. Zoe Donaldson, specialist în neuroștiințe comportamentale, explică faptul că această schimbare în dinamica dopaminei poate permite rozătoarelor să formeze noi conexiuni.

Ea spune: „Este posibil ca aceste rozătoare să aibă nevoie să exploreze și să caute o nouă conexiune după această schimbare în dinamica dopaminei – lucru pe care nu îl pot face cât timp conexiunea este încă intactă”. Pentru a investiga acest lucru în continuare, cercetătorii au efectuat o serie de experimente cu șoareci.

Șoarecii trebuiau să apese pe pârghii pentru a avea acces fie la partenerul lor, fie la un alt șoarece aflat în spatele unei uși transparente. Rezultatele au arătat că șoarecii au avut o eliberare mai mare de dopamină în creier atunci când erau pe punctul de a se reîntâlni cu partenerul lor, în comparație cu întâlnirea cu un șoarece nou.

Dr. Donaldson sugerează că această diferență se poate datora satisfacției de a se reîntâlni cu cineva familiar. Cu toate acestea, după separarea perechilor de șoareci timp de patru săptămâni, diferențele în ceea ce privește nivelurile de dopamină nu au mai fost vizibile.

Cercetătorii cred că acest lucru indică o „devalorizare” a legăturii dintre perechile de șoareci, mai degrabă decât faptul că aceștia au uitat unul de celălalt. Dr. Donaldson crede că aceste constatări s-ar putea aplica și la oameni.

Ea explică: „Dacă acest semnal de dopamină este într-adevăr important pentru construirea și menținerea relațiilor umane, atunci activitățile care întăresc acest semnal pot avea implicații semnificative pentru satisfacția relațiilor”.

În plus, studiul ar putea fi relevant pentru persoanele care au dificultăți în a-și reveni după pierderea unei persoane dragi. Dr. Donaldson sugerează că, în aceste cazuri, este posibil ca semnalul de dopamină al partenerului să nu se ajusteze după pierdere, ceea ce îngreunează procesul de doliu.

Cercetările sale au ca scop identificarea schimbărilor biologice care pot ajuta persoanele aflate în doliu prelungit să se reintegreze în viața de zi cu zi.

În concluzie, înțelegerea modului în care creierul procesează sfârșitul unei relații romantice poate face lumină asupra capacității noastre de a forma noi conexiuni și de a ne recupera după o pierdere.

Cercetările efectuate pe șoareci oferă informații care pot rezona cu experiențele umane, oferind potențial strategii pentru menținerea unor relații de succes și pentru a ajuta persoanele să facă față doliului.

 

SURSE: Incredibilia