Marius Budăi, anunț important pentru toți pensionarii români: ”Situația este decisă!”
Last Updated on 25/01/2024 by Iulian Gavriluta

pensii BudaiReprezentanții Fondului Monetar Internațional vin la București, la finalul lunii ianuarie, pentru o analiză a evoluțiilor economice și financiare.  

Pe 29 ianuarie, delegația are primele întâlniri, iar pe 1 februarie, FMI stă față în față cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, guvernatorul Mugur Isărescu și premierul Marcel Ciolacu.

Economiștii de la Fondul Monetar vor pune sub lupă starea economiei.

Guvernul va trebui să explice experților de la Fondul Monetar de unde va lua banii pentru a acoperi promisiunile făcute fermierilor, transportatorilor și medicilor (granturi pentru a suporta creșterea costului de producție, plafonarea RCA, creșteri salariale în sănătate).

FMI a recomandat introducerea unor noi taxe și eliminarea facilitaților fiscale pentru a ține sub control deficitul și a consolida economia românească. Totodată, a recomandat scăderea pragului la microîntreprinderi la 60.000 de euro și reforma impozitului pe proprietate. Guvernul, însă, a ignorat aceste recomandări în an electoral.

FMI a criticat și taxa de 1% pe cifra de afaceri și a afirmat că politica fiscală trebuie să fie mai predictibilă.

Instituția a estimat că România va încheia acest an cu un deficit bugetar de 6% din PIB.

Marius Budăi, anunț pentru pensionari

Deși experții de la Fondul Monetar și-au exprimat îngrijorarea și cu privire la noua lege a pensiilor care pune presiune pe bugetul de stat, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, susține că nu sunt motive de îngrijorare.

Acesta a afirmat faptul că legea pensiilor a fost deja aprobată și discutată cu Comisia Europeana și Banca Mondială.

”Vreau să spun foarte clar și răspicat că situația este decisă. Discuțiile au fost purtate împreună cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială, tripartit Guvernul României reprezentat de Ministerul Muncii și în final toate discuțiile au fost încheiate. Legea este aprobată, sustenabilitatea legii este clar declarată și întărită de către experții Comisiei Europene și a băncii Mondiale, de aici nu avem nicio problemă”, a explicat Marius Budăi în exclusivitate la Antena 3 CNN.

”Aceste misiuni ale Fondului Monetar Internațional în România și în oricare țară din lume nu sunt misiuni țintite, de data aceasta nu este o misiune țintită, este o misiune care are loc în fiecare an.

Fondul Monetar Internațional vine atât la Guvern cât și la Parlament. Eu însumi, când am avut onoarea să fiu ministru al Muncii, dar mai ales președinte al Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților, am avut astfel de discuții cu reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional”, a mai spus fostul ministru.

”Se poartă discuții, așa cum este absolut normal, dar până la urmă decidentul este Guvernul României și o spun cu tărie, pentru că am fost și am avut onoarea să depun de trei ori jurământul în Guvernul României și știu discuțiile cum se poartă atât la Comisia Europeană cât și la Fondul Monetar Internațional și la Banca Mondială.

Noi suntem extrem de determinați să implementăm Legea Pensiilor”, a concluzionat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

SURSE: Gov.ro, CNPP, Antena 3 CNN