Corpul tău are propriul sistem de slăbit încorporat despre care sigur nu ai știut
Last Updated on 24/01/2024 by Iulian Gavriluta

corpul tau are propriul sistem de slabit incorporatWegovy, Ozempic și Mounjaro (cititi si alerta asta - LINK) sunt medicamente care au atras atenția în știrile despre sănătate pentru capacitatea lor de a ajuta la pierderea în greutate și la gestionarea diabetului. Aceste medicamente țintesc căile implicate în obezitate și diabet, ceea ce le face să fie descoperiri în controlul greutății și al glicemiei.

Dar ce a dus la dezvoltarea acestor medicamente? Se pare că organismul nostru produce în mod natural în intestine substanțe similare numite hormoni incretinici. Acești hormoni joacă un rol în reglarea metabolismului și a apetitului nostru și sunt influențați de nutrienții din alimentele pe care le consumăm.

Cu toate acestea, trilioanele de microorganisme din intestinul nostru joacă, de asemenea, un rol crucial în acest proces. Christopher Damman, gastroenterolog la Universitatea din Washington, studiază modul în care alimentele și microbiota intestinală influențează sănătatea noastră.

El explică faptul că bacteriile specializate din intestinele noastre inferioare descompun componentele alimentelor pe care nu le putem digera, cum ar fi fibrele și polifenolii. Aceste bacterii transformă aceste componente în molecule care stimulează hormonii, cum ar fi GLP-1 și PYY, care ne ajută să ne controlăm pofta de mâncare și metabolismul.

Acești hormoni reglează, de asemenea, nivelul de zahăr din sânge și semnalează creierului și sistemului nostru digestiv că am mâncat suficient. Acest sistem natural, cunoscut sub numele de „frâna colonică”, a funcționat bine în trecut, când dietele noastre erau formate din alimente sănătoase și diverse.

Cu toate acestea, procesarea modernă a alimentelor elimină componente importante, cum ar fi fibrele și polifenolii, perturbând acest sistem. Scăderea diversității microbiotei intestinale, cauzată de eliminarea acestor componente alimentare cheie, poate contribui la creșterea obezității și a diabetului.

Medicamente precum Wegovy și Ozempic imită efectele acestor hormoni naturali prin introducerea unor molecule asemănătoare GLP-1 în aval în procesul digestiv. Acestea și-au demonstrat eficacitatea în promovarea pierderii în greutate și a controlului glicemiei.

Mounjaro face un pas mai departe, combinând GLP-1 cu un alt hormon, GIP, care provine din partea superioară a intestinului. Studiile sugerează că această terapie combinată este și mai eficientă în promovarea pierderii în greutate.

Aceste medicamente completează alte măsuri, cum ar fi operația de bypass gastric, care ocolesc, de asemenea, anumite părți ale tractului digestiv și stimulează producția de hormoni GLP-1 și PYY.

Pacienții care au utilizat aceste medicamente au observat îmbunătățiri semnificative nu numai în ceea ce privește greutatea și nivelul glicemiei, ci și în ceea ce privește rezultatele cardiovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord.

Ghidurile medicale susțin utilizarea acestor medicamente pe bază de incretină pentru gestionarea unor afecțiuni precum diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare. Cercetătorii explorează, de asemenea, potențialul acestora în tratarea afecțiunilor nemetabolice, cum ar fi abuzul de alcool, dependența de droguri și depresia.

Cu toate acestea, deși aceste medicamente par aproape magice, ele nu sunt lipsite de efecte secundare. Efectele secundare gastrointestinale comune includ greață, vărsături, diaree și constipație, care sunt legate de modul în care medicamentele încetinesc tractul digestiv.

Pancreatita și gastropareza ireversibilă sunt efecte secundare rare, dar mai severe. Aceste medicamente pot provoca, de asemenea, pierderea mușchilor, în special atunci când nu sunt combinate cu exerciții fizice.

Având în vedere toate acestea, este important să ne amintim că un stil de viață sănătos este încă cel mai important aspect al gestionării bolilor metabolice și al menținerii sănătății generale. Exercițiile fizice regulate, gestionarea stresului, somnul adecvat, petrecerea timpului în aer liber și o dietă bine echilibrată sunt esențiale.

Pentru cei care nu suferă încă de obezitate sau diabet, adoptarea unui stil de viață sănătos care se concentrează pe reintroducerea alimentelor integrale și pe trezirea microbiotei intestinale poate fi cea mai bună abordare pentru promovarea unui metabolism sănătos.

Adăugarea de alimente minim procesate, în special a celor bogate în fibre și polifenoli, poate juca un rol semnificativ în abordarea epidemiei de obezitate și de boli metabolice în esența sa.

 

SURSA: Incredibilia