Șeful diplomației UE, Josep Borrell: Israelul a finanţat Hamas, pentru a slăbi Autoritatea Palestiniană

Borel Israel Hamas PalestinaŞeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a afirmat vineri că Israelul a finanţat crearea grupării militante palestiniene Hamas.

Responsabilul european l-a contrazis astfel în mod public pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care a negat anterior astfel de acuzaţii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Oponenţi ai guvernului israelian şi o parte a mass-media globale au acuzat cabinetele Netanyahu că au încurajat conducerea Hamas din Gaza, inclusiv prin permiterea finanţării enclavei palestiniene de către Qatar.

'Da, Hamas a fost finanţat de guvernul Israelului ani de zile într-o încercare de a slăbi Autoritatea Palestiniană condusă de Fatah', a spus Borrell într-un discurs la Universitatea Valladolid din Spania, fără a da detalii.

Borrell a adăugat că singura soluţie paşnică presupune crearea unui stat palestinian.

'Noi credem că doar o soluţie cu două state impusă din afară ar aduce pacea, chiar dacă Israelul insistă că nu', a subliniat el.

Yes, Hamas was financed by the government of Israel in an attempt to weaken the Palestinian Authority led by Fatah.

EU Foreign Policy chief Josep Borrell claimed on Friday that the state of Israel has financed the creation of Palestinian militant group Hamas. pic.twitter.com/b4GckPA2zV

— NoComment (@nocomment) January 19, 2024

Hamas a întreprins un atac surpriză în sudul Israelului la 7 octombrie, omorând în jur de 1.200 de persoane şi luând aproximativ 240 de ostatici, în cea mai sângeroasă zi din istoria statului Israel.

Guvernul israelian a pornit o campanie militară în care, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, au fost ucişi peste 24.700 de palestinieni.

Mişcarea Hamas a condus Fâşia Gaza începând din 2007 după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah a preşedintelui Mahmoud Abbas, care are sediul în Cisiordania şi conduce de asemenea Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei.

Israelul a criticat diferite state, inclusiv Spania, ţara natală a lui Borrell, pentru ceea ce el spune că arată simpatie faţă de Hamas.

Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/international/seful-diplomatiei-ue-josep-borrell-israelul-a-finantat-hamas-pentru-a-slabi-autoritatea-palestiniana.html