Razii la unităţile de învăţământ din Buzau si Rm. Sarat
Last Updated on 20/01/2024 by Iulian Gavriluta

razii politisti scoliIn aceasta saptamana., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au desfăşurat în mod coordonat, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, o serie de activităţi destinate siguranţei elevilor.
Poliţiştii au acționat pentru asigurarea protecției unităților de învățământ preuniversitar, a siguranței elevilor și a personalului didactic și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în zona unităților de învățământ preuniversitar, a cazurilor de absenteism școlar, a delincvenței juvenile și victimizării minorilor.


De asemenea, poliţiştii au acţionat pentru verificarea legalităţii funcţionării unităţilor de alimentaţie publică din incinta și/sau imediata apropiere a unităţilor de învăţământ preuniversitar (atât din punct de vedere al respectării prevederilor art. 2 pct. 21 din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, cât și al prevederilor H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor).
Au fost constituite dispozitive formate din polițiști de proximitate, ordine publică , polițiști rutieri, investigații criminale, siguranţă școlară şi prevenire, împreună cu jandarmi, ce au acționat punctual în zona unităților de învățământ din judeţul Buzău.
Poliţiştii rutieri au oprit pentru control în trafic maşinile special destinate transportului elevilor şi au verificat legalitatea tuturor documentelor. Totodată, reprezentanţii poliţiei rutiere au reinstruit conducătorii de autovehicule cu privire la respectarea legislaţiei rutiere şi adoptarea unei conduite preventive, în timpul deplasării pe drumurile publice.
Poliţiştii de ordine publică au efectuat verificări la 37 de societăţi comerciale (baruri, restaurante, cluburi, săli de jocuri electronice), pentru a stabili, în principal, dacă sunt respectate prevederile legale referitoare la interdicţia de a servi minorii cu băuturi alcoolice, angajaţilor şi administratorilor unităţilor respective fiindu-le prelucrate prevederile legislative în domeniu.
Au fost controlate peste 260 de autovehicule, dintre care 49 destinate transportului şcolar. Au fost legitimate 384 de persoane.
Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 123 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 10 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 105 pentru abateri comise la regimul circulaţiei, iar 7 pentru alte acte normative.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate a fost de 21.570 lei.
Totodată, polițiștii de proximitate, ofițerii Biroului Siguranță Școlară și Compartimentul de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au desfăşurat activități preventiv-educative împreună cu elevii și cadrele dicatice.
Activitățile au avut ca obiect prevenirea portului sau folosirii fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ, prevenirea bullyingului, prevenirea infracțiunilor comise cu violență.
Elevii au primit și informații preventive despre efectele consumului de droguri, consecinţele în plan social, familial, juridic și medical.
La activități au participat peste 470 de elevi și cadre didactice.

·

Polițiştii au organizat o razie în sistem integrat în Râmnicu Sărat ce a vizat, în principal, descurajarea persoanelor predispuse la ilegalităţi în perimetrul stradal și prevenirea şi combaterea faptelor cu violenţă

La data de 18 ianuarie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au organizat o acţiune preventiv - reactivă, în sistem integrat în zona municipiului Râmnicu Sărat şi a comunelor limitrofe.
Au fost angrenaţi poliţişti de la toate structurile operative ale unităţii, precum şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău.
În cadrul activităţilor desfăşurate, s-a urmărit prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în zona barurilor şi a altor localuri de alimentaţie publică, prevenirea şi combaterea faptelor cu violenţă și depistarea persoanelor bănuite de comiterea unor astfel de fapte, precum și modul în care participanții la trafic, în special conducătorii auto, respectă prevederile Codului Rutier.
S-a acționat în intervalul orar 06.00 – 10.00, echipele mixte de control şi scotocire acționând pe principalele artere de circulaţie şi în punctele obligatorii de trecere, concomitent fiind constituite și filtre rutiere pentru depistarea conducătorilor auto care circulă sub influenţa băuturilor alcoolice, cu auto neînmatriculate sau fără permis de conducere.
În total, au fost legitimate peste 170 de persoane, dintre care 24 au fost verificate în bazele de date și au fost oprite pentru control 151 de autovehicule, 55 de conducători auto fiind testați alcoolscopic.
Ca urmare a neregulilor constatate au aplicat 41 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 7 la Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice și 34 la O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Au fost reţinute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 3 permise şi, în cazul a 5 maşini neconforme din punct de vedere tehnic depistate în trafic, au fost ridicate certificatele de înmatriculare.
Valoarea totală a amenzilor a fost de 9.260 de lei.

 

E.S.