ANM: Frigul revine în România. Care sunt zonele care vor fi afectate de viscol
Last Updated on 17/01/2024 by Iulian Gavriluta

Meteo News Buzau vortex frigCu toate ca vremea s-a mai îmbunat în ultimele câteva zile, iarna revine în forță în România, iar temperaturile vor scădea și cu 10 grade Celsius de la o zi la alta, avertizează meteorologii ANM.

Începând din a doua parte a zilei de vineri, un val de ninsori va cuprinde jumătatea de nord-vest a țării, vremea rea urmând să se extindă și în restul regiunilor.

De vineri, un val de ninsori va cuprinde nord-vestul țării, iar frontul de aer rece va avansa către sud-este începând de sâmbătă, iar la munte se va depune un strat consistent de zăpadă.

Miercuri, vremea se va răci față de ziua precedentă, însă în regiunile sudice valorile termice diurne se vor menține peste mediile multianuale specifice acestei date. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), temperaturile maxime vor fi de la -3 grade în estul Transilvaniei până la 7…8 grade, pe arii restrânse în Muntenia și Dobrogea. Cerul va prezenta înnorări și va ninge slab, local la munte și în Maramureș, pe arii restrânse în Transilvania și izolat în zonele deluroase, iar în est, pe alocuri pot fi precipitații mixte și depuneri de polei. Temporar vântul va prezenta intensificări la munte, îndeosebi în zona înaltă, cu rafale în general de 60…80 km/h, viscolind zăpada, dar local și în zonele joase de relief, când în sudul Olteniei și al Transilvaniei și în sud-vestul Munteniei se vor atinge viteze de 45…60 km/h.

În Bucuresti, valorile termice diurne se vor situa peste normele specifice perioadei. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în prima parte a zilei. Vântul va sufla în general moderat cu viteze de 35…45 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 7 grade, arată Adevărul.

ANM emite avertizare meteo de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni o informare meteorologică de vreme rea pentru toată țara, valabilă până marți, la ora 18:00, timp în care vor fi ninsori și vânt puternic, iar în unele zone se va depune polei.

„Din punct de vedere termic, vorbim de temperaturi pozitive ziua, astfel încât astăzi și mâine contăm pe temperaturi de până la 7…8 grade, cu valori de 13 grade joi, la mijlocul săptămânii.

Începând de vineri însă, în jumătatea nordică a țării, valorile de temperaturi vor scădea semnificativ, cel mult până la 6 grade, în timp ce în sud, inclusiv în Capitală, vor mai fi posibile valori de 10…11 grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena3.

Vântul va avea intensificări în special la munte, în zona montană înaltă, unde rafalele pot depăși 60-80 de km/h, viscolind zăpada, dar și în zonele mai joase de relief, la viteze de 45-60 km pe oră.

SURSE: ANM, Gandul, Accuweather