Diferențele dintre apa de la robinet și cea îmbuteliată. Care este mai sănătoasă, de fapt, experții au dat răspunsul (studiu SUA)
Last Updated on 15/01/2024 by Iulian Gavriluta

apa robinet vs apa imbuteliataÎn ultimii ani, creșterea numărului de persoane care apelează la apă îmbuteliată a fost alimentată de preocupările tot mai mari cu privire la substanțele chimice prezente în apa de la robinet. O serie de studii care dezvăluie contaminarea cu plumb în sistemele de apă, împreună cu marketingul inteligent de către companiile de apă îmbuteliată, a dus la o creștere de 73% a pieței în ultimul deceniu. Cu toate acestea, un studiu recent de la Universitatea Columbia a aprins o nouă dezbatere, punând la îndoială siguranța băutului din sticle de plastic față de apa de la robinet.

Studiul Columbia a descoperit o revelație șocantă – o sticlă medie de un litru de apă cumpărată din magazin conține peste 240.000 de nanoplastice, molecule minuscule legate de cancer, infertilitate și malformații congenitale. Autorul principal, profesorul Beizhan Yan, un chimist, a subliniat că apa de la robinet ar putea fi o opțiune mai sigură în ceea ce privește nivelurile de microplastic. El și echipa sa și-au redus chiar și consumul de apă îmbuteliată după ce au descoperit aceste particule minuscule.

În timp ce apa de la robinet poate conține niveluri mai mici de microplastic, profesorul Yan a avertizat că ar putea încă adăposti alți poluanți, cum ar fi metalele grele și carbonul negru, care ar putea fi mai puțin răspândite în apa îmbuteliată. Studiul nu a dezvăluit numele unor mărci specifice de apă îmbuteliată, dar profesorul Yan credea că toată apa îmbuteliată conține probabil nanoplastice din cauza sticlelor și a proceselor de filtrare a apei.

Temerile cu privire la nanoplastice s-au intensificat cu studii recente care le-au legat de diverse probleme de sănătate. În 2023, un studiu folosind modele biologice a constatat că nanoplasticele pot provoca moartea celulelor, pot induce stres oxidativ, pot deteriora ADN-ul și pot declanșa răspunsuri inflamatorii – procese asociate cu formarea tumorii. Deși efectele asupra oamenilor nu sunt încă dovedite în mod concludent, studiile de laborator și pe animale sugerează riscuri potențiale.

Experți precum Tannaz Pak, profesor în energie și ingineria mediului, susțin că procesele convenționale de tratare a apei pot elimina parțial nanoparticulele din apă, făcând apa de la robinet o opțiune potențial mai sigură. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a minimizat îngrijorările, afirmând că nu există dovezi științifice care să susțină îngrijorările legate de contaminarea cu microplastic sau nanoplastic în alimente, inclusiv în apa îmbuteliată.

SURSA: Playtech