Africa de Sud acuza la Haga Israelul de genocid

curtea internationala justitie haga audiat acuzatiile genocid aduse africa sud impotriva israeluluiCurtea Internațională de Justiție de la Haga i-a audiat joi pe procurorii Africii de Sud care acuză Israelul că a comis un genocid în Gaza și că nu a pedepsit persoanele responsabile de incitare la genocid. Procuratura a citat declarații ale prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ale președintelui Isaac Herzog și ale miniștrilor israelieni ca dovadă a intenției de genocid. Israelul urmează să se apere vineri împotriva acuzațiilor, relatează Haaretz și AFP.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a audiat acuzatiile de genocid aduse de Africa de Sud impotriva Israelului Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Israelul încalcă angajamentele pe care şi le-a asumat în virtutea Convenţiei ONU a genocidului, semnată în 1949 după Holocaust, iar atacul de la 7 octombrie al Hamas nu poate justifica încălcarea acestei convenţii, a acuzat joi Africa de Sud la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă jurisdicţie a ONU, relatează AFP.

Audierile preliminare din această săptămână vor analiza dacă instanța ar trebui să ordone Israelului să înceteze luptele în timp ce investighează pe deplin fondul cazului.

Avocații din Pretoria și-au prezentat cazul în fața celei mai înalte instanțe a ONU, cerând judecătorilor săi să ordone de urgență Israelului „suspendarea imediată a operațiunilor sale militare” în Fâșia Gaza.

Africa de Sud a declarat joi că Israelul supune poporul palestinian la acte de apartheid și genocid, la deschiderea audierilor într-un caz pe care l-a introdus împotriva campaniei militare a Israelului în Gaza.

„Africa de Sud susține că Israelul a încălcat articolul doi al convenției (Genocidului), comitând acte care se încadrează în definiția genocidului. Acțiunile arată un model sistematic de conduită din care poate fi dedus genocidul”, a spus Adila Hassim, avocatul înaltului tribunalul din Africa de Sud.

În plângerea de 84 de pagini pe care a depus-o, Africa de Sud recunoaşte ”greutatea desebită a responsabilităţii” acuzaţiilor sale de genocid împotriva Israelului şi condamnă ”fără echivoc” atacul Hamas de la 7 octombrie.

Însă acţiunile Israelului în Fâşia Gaza sunt menite ”să provoace distrugerea unei părţi substanţiale a grupului naţional, rasial şi etnic palestinian”, acuză ea.

Africa de Sud îl citează în acuzații pe premierul Netanyahu

Africa de Sud face o referire la o declarație a premierului Benjamin Netanyahu, care a spus „amintiți-vă ce v-a făcut Amalek” (referire la cel care în Biblie i-a persecutat pe israeliți) și consideră că soldații israelieni au demonstrat că au înțeles mesajul.

Africa de Sud spune că este clar că invocarea lui Amalek de către prim-ministru este folosită de soldați pentru a justifica uciderea civililor” și pentru a pune în aplicare comanda lui Netanyahu.

Israelul urmează să se exprime în faţa judecătorilor CIJ vineri.

Manifestații de susținere a Palestinei

Zeci de manifestanţi s-au adunat joi la Cape Town, iar alte adunări erau prevăzute în Africa de Sud în susţinerea plângerii cu privire la genocid a Pretoriei împotriva Israelului, în prima zi de audieri, la Haga, la CIJ.

Pe treptele Înaltei Curţi din Cape Town, manifestanţi propalestinieni agitau pancarte cu mesaje ca ”Opriţi genocidul” şi ”Boicotaţi apartheidul israelian”.

Unii manifestanţi au scandat ”Palestina liberă!”.

Alte manifestaţii sunt prevăzute la Cape Twon mai târziu, dar şi la Pretoria.

”Acest dosar este important pentru a pune capăt genocidului care se desfăşoară în prezent în Fâşia Gaza”, a subliniat la postul SABC ministrul sud-african al Justiţiei Ronald Lamola, la sosirea la Haga, unde susţine echipa de jurişti.

Partidul Congresul Naţional African (ANC), aflat la putere la Pretoria, susţine de mult timp cauza palestiniană, pe care o asociază luptei împotriva apartheidului.

Nelson Mandela spunea că libertatea Africii de Sud este ”incompletă” fără libertatea palestinienilor.

Israelul compară procesul cu o teorie a conspirației

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a comparat procesul cu o teorie a conspirației antisemită veche de secole, care îi acuza în mod fals pe evrei că ucid bebeluși pentru ritualuri: „Statul Israel va apărea în fața Curții Internaționale de Justiție pentru a risipi calomnia absurdă a Africii de Sud”.

Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-international-26815680-israelul-acuzat-haga-genocid-vrea-provoace-distrugerea-unei-parti-substantiale-grupului-national-rasial-etnic-palestinian-sustine-africa-sud.htm