Sancţiuni de 12.000 de lei şi material lemnos în valoare de peste 4.600 de lei confiscat de poliţiştii buzoieni
Last Updated on 12/01/2024 by Iulian Gavriluta

politie controale lemneÎn ziua de 10 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Postului de poliție Lopătari au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice şi a faptelor ilegale asociate din tăierea arborilor, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase fiind efectuate controale și la firmele ce depozitează și comercializează materiale lemnoase.

În cadrul verificărilor efectuate la societăţi comerciale s-a urmărit evidența intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase, raportările în aplicația SUMAL, modul de completare și eliberare a avizelor de însoțire a materialelor lemnoase, precum și diferențele dintre stocurile scriptice și faptice a materialelor lemnoase.

La una dintre societăţile verificate au fost constatate nereguli privind proveniența materialului lemnos, motiv pentru care s-a luat măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în conformitate cu prevederile HG 497/2020 privind proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase şi a confiscării materialul lemnos cu privire la care s-au constatat nereguli.

Tot ieri, în cadrul controalelor efectuate în trafic au fost verificate mai multe   autovehicule care efectuau transport de material lemnos.

Pentru neregulile constatate, un șofer de 64 de ani, din Lopătari, depistat în timp ce transporta material lemnos cu o autoutilitară pe raza localității de domiciliu, s-a ales cu sancțiune. Întrucât polițiștii au constatat că șoferul nu avea documente de proveniență pentru lemnul transportat, bărbatul a fost sancționat la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar materialul lemnos i-a fost confiscat.

Alţi doi şoferi de autoutilitare, din Lopătari şi Beceni, au fost sancţionaţi pentru că nu aveau pornit receptorul sistemului global de poziţionare, aşa cum prevăd normativele în domeniu.

În perioada desfăşurării acţiunii au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 12.000 de lei și a fost dispusă confiscarea a peste 18 metri cubi de material lemnos de esență fag şi răşinoase. Materialul lemnos a fost evaluat de reprezentanții silvici la peste 4.600 de lei.

Activităţile poliţiştilor vor continua pentru asigurarea climatului de legalitate în acest domeniu și pentru prevenirea prejudicierii fondului forestier.

 

E.S.