2023 a fost cel mai cald an din istoria lumii! „Bucurați-vă cât mai puteți”
Last Updated on 12/01/2024 by Iulian Gavriluta

2023 a fost cel mai cald an din istoria lumiiAnul 2023 a stabilit un nou record ca fiind cel mai cald an din istorie, ceea ce indică viitorul îngrijorător al climei noastre. Pământul a înregistrat o creștere a temperaturii cu 1,48 grade Celsius în comparație cu perioada de dinaintea prevalenței industriei combustibililor fosili, care este în mare parte responsabilă de criza climatică.

Această cifră este foarte aproape de limita de 1,5 grade Celsius stabilită de Acordul de la Paris în 2015. Cu toate acestea, pentru a considera că acordul a fost încălcat, ar trebui ca temperatura globală să depășească în mod constant 1,5 grade Celsius, după cum relatează The Guardian.

Oamenii de știință de la Serviciul Copernicus Climate Change al Uniunii Europene prevăd că această limită va fi probabil depășită în cursul anului viitor. Temperatura medie din 2023 a fost cu 0,17 grade Celsius mai mare decât cea din 2015, anul precedent care deținea recordul pentru cel mai cald an.

Emisiile de dioxid de carbon au atins un nivel record, contribuind semnificativ la încălzirea globală observată. Evenimentul natural El Niño a jucat, de asemenea, un rol în această încălzire masivă.

Consecințele acestei încălziri au fost grave, ducând la valuri de căldură, inundații și incendii de pădure care au provocat pierderi de vieți omenești și de mijloace de trai în întreaga lume.

Cercetările indică faptul că unele fenomene meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură din Europa și Statele Unite, ar fi fost foarte puțin probabile fără încălzirea globală cauzată de om.

Analizele arată că 2023 a fost primul an înregistrat în care fiecare zi a fost cu cel puțin 1 grad Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială cuprinsă între 1850 și 1900. Aproape jumătate dintre zile au depășit pragul de 1,5 grade Celsius, iar pentru prima dată, două zile au fost cu 2 grade Celsius mai calde.

Luna iunie a înregistrat cea mai mare creștere a temperaturii, în timp ce valul de căldură din septembrie i-a surprins pe oamenii de știință prin intensitatea sa.

Carlo Buontempo, directorul serviciului Copernicus, și-a exprimat îngrijorarea, declarând că astfel de temperaturi extreme sunt fără precedent în climatul în care s-a dezvoltat civilizația noastră.

Constatări similare au fost raportate și de Agenția Meteorologică din Japonia, care a constatat că în 2023, temperatura va depăși cu 1,43 grade Celsius nivelurile preindustriale, depășind recordul anterior cu 0,14 grade Celsius.

Profesorul Andrew Dessler de la Universitatea A&M din Texas prezice că fiecare an următor va fi cel mai cald din istorie pentru regiunea andină. El avertizează că această tendință înseamnă că 2023 va fi cel mai rece an al acestui secol.

SURSE: Serviciul Copernicus Climate Change al Uniunii Europene, Incredibilia