Super Lunile pline din 2024 se anunță a fi o priveliște remarcabilă pe cer, două dintre cele patru ocazii în care vor fi vizibile în acest an rezervând surprize. În total, vor fi 12 Luni pline în 2024, dintre care patru vor fi Super Luni. Una dintre aceste Super Luni va fi o Super Lună Albastră rară.
În plus, vor fi două eclipse lunare care pot fi observate fără a fi nevoie de un echipament special. Fiecare Lună Plină are un nume specific, care derivă din tradiții vechi. Multe dintre aceste nume provin din cultura nativilor americani din America de Nord.
Cu toate acestea, în ciuda naturii lor spectaculoase, Lunile pline nu reprezintă cel mai bun moment pentru a studia suprafața Lunii. În 2024, ne putem aștepta la un spectacol unic, cu ocazia Super Lunii pline.
Aceste Super Luni au loc atunci când Luna se află în punctul cel mai apropiat de Pământ, cunoscut sub numele de perigeu, și coincide cu faza de plenitudine. Printre aceste Super Luni se va număra și o Super Lună Albastră, care este a treia Lună Plină care are loc între echinocțiu și solstițiu.
Deși anul acesta va fi caracterizat de Super Luni pline, vor fi mai puține Luni pline în comparație cu 2023, deoarece prima Lună Plină din 2024 va avea loc abia la sfârșitul lunii ianuarie. Iată datele la care puteți asista la Lunile pline din 2024:
– Luna Lupului – 25 ianuarie – Luna Zăpezii – 24 februarie – Luna Vierme – 24 martie (Această Lună Plină va coincide și cu o eclipsă penumbrală de Lună) – Luna Roz – 23 aprilie – Luna Florilor – 23 martie – Luna Căpșunilor – 21 iunie – Luna Cerbului – 21 iulie – Luna Sturgeon – 19 august (Aceasta este prima Super Lună a anului și, de asemenea,
o Lună Albastră) – Luna Recoltei – 18 septembrie (A doua Super Lună Plină a anului și când va avea loc o eclipsă parțială de Lună) – Luna Vânătorului – 17 octombrie (A treia Super Lună a anului) – Luna Castorului – 15 noiembrie (ultima Super Lună Plină a anului) – Luna Rece – 15 decembrie În plus față de Lunile pline, anul 2024 va aduce și două eclipse lunare.
Prima va fi o eclipsă penumbrală de Lună, care va avea loc în noaptea de 24 spre 25 martie, când Luna Vierme va trece prin umbra Pământului. Cea de-a doua eclipsă de Lună, care va avea loc în noaptea de 17 spre 18 septembrie, va coincide cu Super Luna Plină de recoltă și va da Lunii o nuanță ușor roșiatică.
Dacă vă interesează, puteți afla și datele celor mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2024. O Lună Albastră apare aproximativ o dată la 2,5 ani și nu are o semnificație astronomică. Ea se referă fie la a doua Lună Plină dintr-o lună, fie la a treia Lună Plină dintr-un sezon cu patru astfel de apariții.
O Lună Plină are loc atunci când Luna se află pe partea opusă a Pământului față de Soare, ceea ce se întâmplă aproximativ la fiecare 29,5 zile. Cu toate acestea, din cauza orbitei înclinate a Lunii în comparație cu cea a Pământului, aceasta nu trece prin umbra planetei noastre în timpul fiecărei orbite pline.
SURSE: Spaceweather, Incredibilia.ro