METEO. Vine gerul siberian în toată România! Cât timp va ține episodul polar și când revine vremea caldă. Prognoza ANM actualizată
Last Updated on 10/01/2024 by Iulian Gavriluta

Meteo News Buzau Fenomene extremeMETEO. După un Crăciun cu temperaturi de primăvară, un ciclon polar a pătruns pe teritoriul țării noastre, iar vremea s-a schimbat radical. În prezent înregistrăm temperaturi cu mult sub cele normale, iar gerul siberian va pune stăpânire pe România începând chiar de astăzi.

Directorul ANM, Elena Mateescu a explicat într-o intervenție la Antena 3 CNN că ne vom confrunta cu valori termice negative peste tot, inclusiv în Capitală unde am avut și -4 grade. Intensificările de vânt susținute cu viteze la rafală de 55-65km/h amplifică senzația de rece, iar veștile rele vin în continuare.

Prognoza ANM arată că în următoarele două săptămâni va fi frig și chiar ger și abia pe la finalul lunii ianuatie vremea se va încălzi și vom avea temperaturi normale pentru perioada în care ne aflăm.

„La munte avem grosimi considerabile, de 50-80cm, iar în Capitală, la București Băneasa, la ora 20:00 înregistram deja 2 centimetri și așa cum arată animația termică, urmează și o perioadă cu ger, pentru că mai ales în noaptea de marți spre miercuri, miercuri spre joi, vom înregistra vârful acestui episod în care temperaturile vor fi unele foarte coborâte spre -15… -18 posibil în condițiile unui cer senin, pentru că de miercuri vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor, dar cu siguranță în aceste condiții, gerul se va amplifica, mai ales în regiunile centrale, nordice și estice ale țării.

Chiar dacă joi vom înregistra o ușoară creștere, sfârșitul de săptămână, vineri spre sâmbătă, din nou temperaturile vor fi unele foarte coborâte(…). Însă estimările până la sfârșitul lunii ianuarie indică o probabilitate să ne apropiem de ceea ce ar fi normal pentru luna ianuarie în țara noastră, aceasta însemnând temperaturi specifice datei din calendar, maxime posibil cele mai coborâte în zonele centrale, nordice. Și sigur că da, spre cel mult 4- 5° în partea de sud a țării”, a spus Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

În concluzie, până la finalul lunii ianuarie vor fi temperaturi de iarnă

SURSE: ANM, news18.ro