REFORMA LUI CIOLACU – restructurari ale aparatului bugetar, medical, in construcții și agricultura. Prioritățile premierului Ciolacu în 2024
Last Updated on 05/01/2024 by Iulian Gavriluta

Reforme Guvern CiolacuPremierul Marcel Ciolacu a declarat joi că o prioritate a Guvernului la acest început de an este rezolvarea rapidă a problemei medicilor rezidenţi care au promovat examenul de specialitate la sfârşitul anului trecut.

„Tot ca o prioritate în acest început de an vreau să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenţi care au promovat examenul de specialitate la sfârşitul anului trecut. Sunt aproximativ 4.500 de medici în care statul român a investit sute de milioane de euro şi trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în ţară.

 

De aceea, în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării trebuie să actualizeze listele cu posturi vacante şi să vină în Guvern cu noi memorandumuri de scoatere la concurs a acestora. Rog, de asemenea, şi Ministerul Finanţelor să coopereze pentru ca acest lucru să se întâmple rapid”, a spus Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern, conform News.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a promis totodată că va face din reforma aparatului bugetar una dintre priorităţile acestui mandat şi este cea mai ambiţioasă reformă a aparatului bugetar din ultimii 30 de ani, el precizând că procesul de reorganizare a ministerelor şi instituţiilor de stat este în plină desfăşurare, iar acest lucru va aduce reduceri consiste de cheltuieli.

”Am promis că voi face din reforma aparatului bugetar una dintre priorităţile acestui mandat. Este cea mai ambiţioasă reformă a aparatului bugetar din ultimii 30 de ani. Procesul de reorganizare a ministerelor şi instituţiilor de stat este în plină desfăşurare, iar acest lucru va aduce reduceri consiste de cheltuieli. Banii economisiţi îi vom duce acolo unde este nevoie, adică la sănătate şi educaţie”, a spus premierul în şedinţă.

Marcel Ciolacu a precizat că anul 2024 trebuie să continue în aceeaşi direcţie.

”Vom finaliza toate reformele la care ne-am angajat şi vom continua să îndeplinim jaloanele din PNRR. Acest lucru ne va permite să avem o creştere economică de 3.4%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană. Şi vom face acest lucru pentru că va fi anul investiţiilor. Am alocat în buget o sumă record de 120 de miliarde de lei pentru investiţii, adică peste 7% din PIB. Anul acesta, investiţiile vor contribui cu jumătate la creşterea economică”, a spus prim-ministrul.

Şeful Executivului a menţionat că în 2024 Guvernul se va concentra pe măsurile pentru creşterea producţiei interne.

”Avem două domenii strategice, construcţiile şi agricultura, în care vom investi masiv. Mă bucur că în programul Invest Alim avem deja proiecte de 1 miliard de euro şi sper ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu Construct Invest”, a ţinut să precizeze Ciolacu.

SURSE: Marcel Ciolacu - FB, Gov.ro, Newss.ro, G4Media