Ciclonul polar se abate asupra României. meteorologii ANM au reactualizat prognoza pentru săptămâna viitoare
Last Updated on 05/01/2024 by Iulian Gavriluta

Meteo News Buzau ciclon polarTemperaturile se vor schimba în perioada următoare, potrivit informațiilor furnizate de ANM – Administrația Națională de Meteorologie. Specialiștii au reactualizat prognoza pentru săptămâna viitoare și au avertizat cu privire la un ciclon polar ce va afecta România.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat prognoza pentru următoarea perioadă. Până la sfârșitul săptămânii, temperaturile vor rămâne crescute. Însă, începând cu seara de duminică, ne vom confrunta cu schimbări bruște ale temperaturii.

„Vorbim de fenomene specifice datei din calendar, cel puțin din perspectiva modului de manifestare a ceea ce înseamnă fenomenul de viscol, pentru că, până vineri dimineața, avem în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben ce vizează zona montană, acolo unde ne așteptăm la viteze la rafală de 60-80 km/h. Pe creste, la altitudini mai mari de 1700 m, vorbim de rafale care pot depăși 80-100 km/h și va fi viscol.

În data de 7 ianuarie, meteorologii anunță maxime și de 14 grade. Astfel că vremea va fi caldă de Bobotează, mai ales în jumătatea sudică a țării. În schimb, de duminică seara, se va resimți o răcire bruscă, începând cu jumătatea nordică.

Un ciclon polar se abate asupra României

Temperaturile vor fi crescute până duminică seară, moment în care vremea se va răci din cauza unui ciclon care a lovit deja vestul și centrul Europei. În Franța, Cehia, Luxemburg și Olanda a fost deja emis un cod roșu de inundații, iar Germania se confruntă cu vânt și cantități mari de precipitații. Fenomenul se va abate și asupra României. Meteorologii au anunțat ger noaptea și temperaturi scăzute considerabil ziua.

„De duminică seara o să consemnăm o schimbare în ceea ce privește și regimul de temperaturi, pentru că în jumătatea nordică maximele vor fi unele foarte coborâte, cel mult 3…4 grade Celsius. Doar local, în sud-est, vom mai consemna maxime de 10…11 grade, însă săptămâna care începe din 8 ianuarie va debuta cu o răcire semnificativă în toată țara.

Vorbim de maxime negative, de -3…-4 grade, iar minimele pe parcursul nopților, mai ales la începutul săptămânii, vor fi foarte coborâte, în depresiuni sub -10, posibil chiar -15 grade Celsius, dar și în zonele mai joase de relief din regiunile intracarpatice, posibil minime de sub -10 grade Celsius”, a mai spus Elena Mateescu.

SURSE: ANM, ACCUWEATHER, Antena 1 CNN