A crescut valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sange.
Last Updated on 05/01/2024 by Iulian Gavriluta

vouchere donatori sangeDe câțiva ani, autoritățile române încearcă să găsească modalități de a încuraja creșterea numărului de donatori de sânge. La nivelul întregii țări, aceasta este o problemă pentru sectorul de sănătate.

Datele oficiale arată că mai puțin de 2% din populație se implică în această acțiune, de donare de sânge.

Cu cât vor crește tichetele de masă oferite donatorilor de sânge

În fața unei astfel de situații, autoritățile au considerat că se impune mărirea valorii tichetelor de masă oferite celor care donează sânge, spre a stimula această acțiune socială.

Astfel, de la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge a crescut considerabil.

De curând, Ministerul Sănătății a aprobat un proiect referitor la acordarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge.

Potrivit legislației actuale, românii care donează sânge primesc 7 tichete de masă, având o valoare totală de 68,25 de lei.

De la 1 ianuarie 2024 a fost majorat substantial valoareaii tichetului de masă. Acesta a crescutște de la 9,75 lei la 40 de lei. Asta înseamnă că donatorii vor primi 280 de lei.

„În temeiul atribuțiilor prevăzute la art. 55 lit. f) din Titlul II «Programele naţionale de sănătate» al Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, structura din cadrul Ministerului Sănătății responsabilă de elaborarea şi coordonarea programelor naţionale de sănătate propune ministrului Sănătăţii măsuri pentru îmbunătățirea derulării programelor naţionale de sănătate”, se arată într-un act normativ.

Având în vedere contextul legal menționat, referatul nr. AR14988/18.08.2023 s-a aprobat începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Concret, M.S. a decius „mărirea valorii tichetului de masă pentru donatorii de sânge de la 9,57 lei/tichet la 40 lei/ tichet”, după cum mai arată documentul oficial.

 

SURSE: M.S., Gov.ro, Gandul