Peste 250 de kilograme de articole pirotehnice au fost indisponibilizate de poliţiştii buzoieni în ultimele zile ale anului 2023.
Last Updated on 04/01/2024 by Iulian Gavriluta

petarde confiscateZilele acestea, polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sprijiniți de luptători dincadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au depistat în flagrant delict 3 bărbați, cu vârste curpinse între 34 și 48 de ani, toți din București, în timp ce comercializau articole pirotehnice dintr-un autoturism.

Persoanele au fost depistate în timp ce desfăşurau activitatea infracţională în municipiul Bucureşti.

În urma controlului, poliţiştii au descoperit în maşină articole pirotehnice din categoriile F2, F3 și F4, articole nedestinate deținerii sau utilizării de către persoane neautorizate.

Poliţiştii au indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor peste 660 de articole pirotehnice, în valoare totală de 4300 de lei.

Față de bărbații de 34 și 48 de ani a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice, destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

În aceeași zi, polițiștii au depistat în municipiul Buzău un tânăr de 29 de ani, care efectua operațiuni cu articole pirotehnice fără a fi autorizat.

Polițiștii au descoperit asupra lui şi au indisponibilizat 57 de articole pirotehnice din categoriile F2 și P1, în valoare de 4600 de lei.

În ambele cauze au fost întocmite dosare penale iar polițiști continuă cercetările, sub coordonarea parchetului, în vederea stabilirii întregii activități infracționale a bănuiților.

**În ziua de 29 decembrie 2023, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Râmnicu Sărat au efectuat o percheziție domiciliară la o persoană bănuită de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

În urma percheziției, polițiștii au descoperit şi au indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor aproximativ 100 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile F1, P1, F2, F3, F4 și 28 de cartușe de țigarete.

În continuare polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, înstrăinarea sub orice formă a mărfurilor aflate în tranzit vamal conform Legii.86/2006 Cod vamal și deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false conform Legii Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

*** În ziua de 30 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat activități pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice și juridice.

În cadrul acțiunilor, polițiștii au depistat pe DJ203K, în Săpoca, un localnic de 45 de ani, care oferea spre vânzare articole pirotehnice.

Din investigaţii a reieşit că bărbatul deținea autorizație de comercializare articole pirotehnice din categoriile F1 și P1 la punctul de lucru din Săpoca, însă le comercializa într-o altă locaţie. De asemenea, asupra bărbatului, poliţiştii au descoperit şi pirotehnice din categorii diferite de cele pentru care era autorizat. Polițiștii au indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor peste 6000 de articole pirotehnice din categoriile P1, F2 și F3, în valoare totală de 8300 de lei.

În aceeași zi, polițiștii au efectuat verificări la o societate comercială din Berca, unde a fost depistat administratorul agentului economic, un bărbat de 40 de ani, din Berca, ce oferea spre comercializare articole pirotehnice din categoriile F1, P1, și F2, fără a fi autorizat.

Polițiștii au indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor 164 de articole pirotehnice din categoriile F1, P1 și F2, în valoarea de 2800 de lei.

În ambele cauze a fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

 

E.S.